Oude camera

Kijk jij recht de lens in bij een interview?

Je wordt gevraagd voor een kort interview. Camera staat klaar en de interviewer schraapt zijn keel voor de eerste vraag. Maar kijk je dan recht in de lens of kijk je naar de interviewer? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Het antwoord is simpel: bijna altijd kijk je naar de interviewer. En dus niet naar de camera.

Bij een interview kijk je de interviewer aan. Die staat of zit naast de camera. Je hebt met hem/haar een goed gesprek. De camera kijkt over jullie schouder mee en registreert. De camera observeert, kijkt en luistert mee. Negeren dus die camera!

Voor de kijkers is dit ook de meest prettige situatie. We zijn het op deze manier gewend. Je kijkt mee ‘over de schouder’ met wat er gebeurd. Je bent getuige van een gesprek waar je als derde persoon op ‘veilige’ afstand bij zit.

Maar er zijn zeker situaties waarbij je wel recht in de lens kijkt. Meestal spreek je dan de kijkers direct toe. Dat doen de nieuwslezers, weermannen en presentatoren van tv-programma’s. Of als je bijvoorbeeld een videospeech opneemt om het personeel toe te spreken.

Ik film als videomaker heel veel interviews, vele tientallen per jaar. Soms recht in de lens, soms niet. Per situatie kan het verschillen!

Scroll naar boven