Bankbiljet

Wat kost dat dan, een video maken?

Opdrachtgevers willen graag weten (en terecht) of ze een correcte prijs betalen voor een video.

Videomakers willen aan de andere kant graag weten of hun tarief nog courant is. Niet te duur en niet te goedkoop ten opzichte van de ‘markt’.

Daarom ben ik een ochtend gaan zoeken op het internet naar de tarieven en kosten van zo veel mogelijk videomakers en productiebedrijven die ik kon vinden.

De inzichten van dit (niet wetenschappelijke) onderzoekje deel ik hier graag met je.

Een paar opmerkingen vooraf:

 • Professionals met meer ervaring vragen een hoger tarief. Je betaalt voor kwaliteit.
 • Goedbedoelende hobbyisten en thuiswonende studenten die ‘bijna’ gratis werken zijn er ook maar laat ik buiten beschouwing.
 • Opdrachtgevers kunnen veel zelf regelen om de kosten laag te houden. Denk aan productietaken oppakken, duidelijke briefings maken, voorbereidingen, afspraken nakomen, helpen met interviews, op tijd assets aanleveren etc.
 • We praten hier over tarieven voor corporate producties, B2B en B2C. De tarieven in de TV en Film sector liggen anders.
 • Freelancers zijn goedkoper dan productiebedrijven met meer personeel. Wel geldt: alleen ga je sneller, samen kom je verder.
 • Zodra je met een crew (met regisseur, geluidsman etc.) op pad gaat, zullen de kosten snel vermenigvuldigen.
 • 1 dag filmen betekent meestal 1~2 dagen monteren.
 • In één dag monteren kun je tot 3 minuten video afwerken.
 • Video is maatwerk en laat zich lastig vangen in een kant-en-klaar tarief.
 • Uiteindelijk gaat het niet over wat een video kost maar wat het een bedrijf oplevert (aan nieuwe klanten, exposure, omzet etc.)
 • Deze momentopname dateert van 2019

Tarief cameraman/vrouw

Gemiddeld uurtarief € 52,- (gemiddelde dagprijs € 416,-)

Na het vergelijken van 29 professionals.

Dit is exclusief apparatuur. Voor een shoot heb je o.a. nodig een cameraset, audioset en een lichtset. Veel cameramensen hebben zelf een set die voor een klein bedrag meegenomen wordt. En als je moet huren: een goede camera + lens + statief is € 185,- per dag. Daar zit nog geen licht en audio bij.

Editor

Gemiddeld uurtarief € 47,- (gemiddelde dagprijs € 376,-)

Na het vergelijken van 43 professionals.

Meestal is dit inclusief een computer en software waar de editor op werkt.

Animatie

Gemiddeld uurtarief € 72,- (gemiddelde dagprijs € 576,-)

Kosten gemiddeld voor een animatie per 60 seconde: € 2000,- tot € 6000,- met uitschieters € 10.000,-.

Na het vergelijken van 19 professionals.

Animaties zijn er in vele maten en soorten. Er zit behoorlijk verschil tussen geanimeerde huisstijlelementen, een 2D, een 3D of een geïllustreerde animatie. Ik heb een gemiddelde gemaakt.

Voice-over

Een voice-over kost gemiddeld € 300,- tot € 400,- per 250 woorden tekst.

Let er goed op of een buy-out is meegerekend in het tarief zodat je niet herhalingskosten moet betalen voor het gebruik van een voice-over in je film.

Kosten complete video

En wat zijn nou de gemiddelde kosten voor een complete videoproductie? Elke productie is anders dus er is niet zoiets als een vaste prijs. Veel producties (losse internetvideo’s van een paar minuten) zitten in de range:

€ 750,- tot € 2500,-

Waar je dan uitkomt in deze range is afhankelijk van hoeveel er gefilmd moet worden (een ochtendje of meerdere dagen), hoelang de video wordt (1 minuut of 5 minuten) en welke speciale wensen er zijn (denk aan voice-overs, ondertiteling, animaties, extra versies etc.).

Reiskosten

Er wordt vaak 19 cent geroepen voor reiskosten per kilometer. Dat is echt flauwekul. Daar kun je geen auto voor rijden.

Die 19 cent is een getal dat van de belastingdienst afkomt: je mag 19 cent per gereden kilometer zakelijk opvoeren. Dat is het aftrekbare deel van de reiskosten. Opdrachtgevers moeten betalen wat een auto echt kost: meestal tussen de 40 en 70 cent per kilometer (bron: Nibud).

Alle prijzen zijn exclusief btw.

Scroll naar boven