Hoe haal je het beste uit een videoproductie? Natuurlijk moet een videomaker zijn vak verstaan. Hij moet weten hoe de camera werkt, hoe je moet monteren en hoe je met beeld en geluid een verhaal vertelt. Maar ook de opdrachtgever kan meehelpen aan het succesvol slagen van een video project.
In dit artikel tips uit de praktijk voor opdrachtgevers om er voor te zorgen dat de volgende videoproductie die je laat maken een succes wordt!
Beslisteam
Zorg voor een klein team dat de videoproductie gaat begeleiden. 1 tot 3 personen. Zorg dat hier de beslissers in zitten. Maak het team niet te groot want dat kan leiden tot vertraging, tijdverlies, veel overleg en uiteenlopende meningen die niet meer te verenigen zijn. Zorg voor korte lijnen en snelle communicatie tussen de teamleden. En laat dit team zijn werk doen.
Briefing
Maak een duidelijke briefing met details. Wat wil je? Wat is de bedoeling van de video, voor wie, hoelang, wanneer moet het af. Wat wil je niet?
Betrek als het nodig is hierin ook de videoproducent zelf zodat je een goed inzicht hebt in de haalbaarheid. Voor de producent is het prettig, ook voor de opdrachtgever is het goed om alle afspraken, wensen en doelen op papier te hebben. Probeer zoveel mogelijk aspecten vooraf te benoemen: tijdens het project is het lastiger en kostbaarder om na voortschrijdend inzicht een andere kant op te gaan.
Voorbeeld briefings zijn op verzoek beschikbaar.
Planning
Maak samen met de videoproducent een haalbare planning. Spreek af wat er wanneer gedaan wordt door wie, en wat er opgeleverd moet worden. Hou elkaar ook aan deze afspraken. Voorkom dat een video productie een slepende kwestie gaat worden.
Wees betrokken
Wees betrokken bij de productie. Overleg zelf met de video producent. Ga mee met de shoot (dat is nog leuk ook). Regel zaken rondom logistiek, toegang, permissies etcetera zodat de video producent hier geen omkijken meer naar heeft. Kom een uurtje kijken bij de montage. Dan is niet alleen het proces leuker maar heb je ook nog invloed op momenten dat er daadwerkelijk keuzes gemaakt kunnen worden.
Er zijn productiebedrijven die hier niet van gediend zijn, die willen geen inmenging van opdrachtgevers tijdens de productie. Dat kan natuurlijk een werkwijze zijn. Maar zelf vind ik het juist prettig als de opdrachtgever aanwezig is, input kan geven of je opmerkzaam kan maken op zaken die je zelf niet zou zien. Het eindresultaat zal een stuk beter zijn.
Blijf scherp
Hou de productie scherp in de gaten en anticipeer op wat alles nodig is. Een paar van die typische weetjes:
- Stuur de producent de complete huisstijl inclusief alle logo’s in hoge resolutie vóór hij gaat monteren
- Ga meteen beginnen met het maken van afspraken met de te interviewen personen of te filmen locaties, dikwijls is het heel lastig om tijd in iemands agenda vrij te maken
- Maak een lijstje met de juiste namen en functietitels van de te interviewen personen
- Als er kreten, teksten of titels in beeld komen: controleer ze driedubbel! Tijdens de montage worden teksten en titels letterlijk overgenomen (inclusief spaties, hoofdlettergebruik en interpunctie)
- Stuur nooit een Powerpoint met foto’s… stuur foto’s altijd los
Vertrouw
Vertrouw op de kennis en kunde van de videomaker. Hij/zij doet dit elke dag en heeft een enorme bagage aan kennis en ervaring. Gebruik die kennis! Laat het aan zijn vakoordeel over hoe bepaalde zaken aangepakt kunnen worden. Een goede videomaker zal op de juiste momenten om een oordeel, mening of input vragen, zodat er altijd ruimte is om mee te beslissen.
De inhoud
Een video producent is in staat een hele mooie film te maken maar is meestal geen expert in de inhoud. Daar is de kennis en kunde van de opdrachtgever nodig!
Als opdrachtgever werk je al jaren bij een bedrijf en weet je precies van de hoed en de rand op je vakgebied. Gebruik elkaars sterke punten! Vertel de videoproducent wat hij moet weten over een product of dienst, maar overlaadt hem ook niet met een berg aan informatie die niet noodzakelijk is.
Samenwerken
Uit de eerdere tips kwam dit al naar voren: de beste video’s maak je als de onderlinge samenwerkingoptimaal is. Gebruik elkaars kennis, netwerk, ingangen en sterke punten om het maximale uit de productie te halen.
Probeer niet alles in een video te stoppen
De tijd gaat snel. Een video is zo voorbij. Probeer niet alles te vertellen in een video. Beperk je tot de hoofdlijnen, schrap de bijzaken. De video zal er een stuk duidelijker van worden.
Budget
Alle waar voor je geld. Een gezegde dat ook op video gebied van toepassing is. Video maken hoeft niet duur te zijn maar als er onvoldoende budget beschikbaar is, overweeg dan serieus om géén video te maken.
Zorg dat de video producent ook echt iets moois kan maken en daar de ruimte voor heeft. Een goede producent geeft je een prijsopgave (offerte) met daarin precies omschreven wat er gedaan gaat worden, wat het kost, en wat je uiteindelijk opgeleverd krijgt. Maar hou altijd rekening met onvoorziene omstandigheden, hou 10% – 20% budget achter de hand. Misschien wil je toch nog een interview over doen, wat extra stockmateriaal toevoegen of een extra dag monteren om de video nóg mooier af te werken.
Na de montage
Het stopt niet na de montage. De film is af maar moet nog gezien worden. Daar kan de producent je niet direct bij helpen. Het marketen en “uitzetten” van je film over verschillende kanalen moet je zelf doen (of uitbesteden). Het zou zonde zijn als die prachtige film door niemand gezien gaat worden!
Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan even contact met mij op!