Kledingkeuze

9 kleding tips voor een video interview

Welke kleding moet je aantrekken voor een video interview? Een veel gestelde vraag. En dat kan best lastig zijn. Daarom in deze blogpost 9 adviezen uit de praktijk.

Je rol

Kleed je overeenkomstig de rol waarin je gefilmd wordt. In een fabriek kan dat een overall zijn, een piloot heeft een uniform aan en als consultant of manager draag je een pak of business casual. De stropdas is tegenwoordig uit.

Bedrijfsrichtlijnen

Bij sommige bedrijven zijn er vanuit corporate richtlijnen rondom kleding. Check even of deze er zijn!

Comfortabel

Kleed je vooral comfortabel. Je moet je op je gemak voelen. Houdt er ook rekening mee dat het tijdens een interview warm kan worden: lampen zijn op je gericht en de kamer zit wellicht vol met collega’s in spannende afwachting.

Kleuren

Vermijd kleding die volledig uit felle basiskleuren bestaat zoals felrood, strakblauw of grasgroen. Beeldchips van camera’s hebben soms moeite met de balans van deze kleuren. Vooral felrood kan een lastige kleur zijn.

Wat prima kan: rustige tinten, gemengde kleuren, pastelkleuren, donkere kleuren als bruin en zwart, effen tinten, natuurlijke kleuren of blauwtinten werken uitstekend op beeld.

Patronen en strepen

Hele fijne patronen en dunne, meervoudige strepen zijn niet  handig want ze veroorzaken op beeld een moiré patroon.

Grotere patronen en ‘gewone’ strepen zijn uitstekend. Ook een pak met krijtstreepje levert geen enkel probleem op.

Merken

Zitten er zichtbare merken op je kleding? Als het de eigen bedrijfskleding is, is dat logisch. In alle andere gevallen moet je bedenken of je reclame wilt maken.

Greenscreen

Als jouw interview opgenomen wordt voor een greenscreen dan is het verstandig om geen kleding te dragen met de kleur groen er in. Vooral grasgroen wordt lastig. Bij een greenscreen wordt in de montage de kleur groen (de kleur van het scherm dat achter je staat) vervangen door een ander beeld.

Het kraakt en ritselt

Vooral een tip voor de dames: vermijd kleding die kraakt en ritselt als je beweegt. Het zal door de gevoelige microfoons feilloos geregistreerd worden.

Sieraden

Rustig aan met de sieraden. Ze vallen op beeld altijd meer op dan in de werkelijkheid. En zorg ervoor dat armbanden en kettingen niet teveel geluid maken als je beweegt. Je hoort alles! Let ook bijvoorbeeld op een ring die tegen een stoelleuning tikt.

Schoon

Zorg dat je kleding er schoon en netjes uit ziet. Geen pluisjes, draadjes en geen papvlekken van het ontbijt met de kinderen. Check jezelf vooraf ook even in een spiegel. Neem een kam mee.

Overbodige afleiding

Doe toegangspassen en keycords af, haal rinkelende sleutels of kleingeld uit je broekzakken. Zet de mobiel op stil en het liefst in Airplane Mode.

Zenderen

Krijg je een clipmicrofoon met zender om, bijvoorbeeld bij een presentatie die opgenomen wordt? Zorg dan dat de clipmicrofoon ergens op gespeld kan worden zoals een stropdas, de rand van een jasje of de rand van een mooi overhemd. Ook de zender moet je ergens kwijt, deze gaat vaak met een clip aan de broeksriem of in een achterzak.

Vooral bij dames is dit een punt om even goed te controleren: bij jurkjes zijn vaak geen mogelijkheden om clips of zenders goed te bevestigen. Een jasje is dan al snel een betere keuze.

Make up

Bij high-end shoots kan een visagiste ingehuurd worden om make up te verzorgen. ook voor de heren.

En anders: rustig aan met de make up. En het is altijd handig om matterende poeder bij de hand te hebben i.v.m. glimmende plekken op de huid als je in het felle licht van de videolampen zit.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *