9 kleding tips voor een video interview

Welke kleding moet je aantrekken voor een video interview? In deze blogpost 9 adviezen uit de praktijk.

Je rol

Kleed je overeenkomstig de rol waarin je gefilmd wordt. In een fabriek kan dat een overall zijn, een piloot heeft een uniform aan en als consultant of manager draag je een pak of business casual. De stropdas is tegenwoordig uit.

Bedrijfsrichtlijnen

Bij sommige bedrijven zijn er vanuit corporate richtlijnen rondom kleding. Check even of deze er zijn! Denk daarbij aan verplichte veiligheidskleding, wel of geen stropdas, een uniform etc.

Comfortabel

Kleed je vooral comfortabel. Je moet je op je gemak voelen. Houdt er ook rekening mee dat het tijdens een interview warm kan worden: lampen zijn op je gericht en de kamer zit wellicht vol met collega’s in spannende afwachting van wat jij gaat zeggen.

Kleuren

Vermijd felle kleuren. Vermijd ook de basiskleuren bestaat zoals knalrood, strakblauw of grasgroen. Beeldchips van camera’s hebben het lastig met de balans van deze kleuren. Vooral felrood kan een lastige kleur zijn.

Wat prima kan: rustige tinten, gemengde kleuren, pastelkleuren, donkere kleuren als bruin, grijs, effen tinten, natuurlijke kleuren of blauwtinten werken uitstekend op beeld.

Zwart-wit

Volledig zwarte- of witte kleding kan wel maar is minder handig. Het resultaat is een (te) groot contrast tussen huidskleuren en kleding.

Patronen en strepen

Hele fijne patronen en dunne, meervoudige strepen zijn minder handig want ze veroorzaken soms op beeld een moiré patroon.

Grotere patronen en ‘gewone’ strepen zijn uitstekend. Ook een pak met krijtstreepje levert geen probleem op.

Merken

Zitten er zichtbare merken op je kleding? Als het de eigen bedrijfskleding is, is dat logisch. In alle andere gevallen moet je bedenken of je reclame wilt maken.

Greenscreen

Als jouw interview opgenomen wordt voor een greenscreen dan is het verstandig om geen kleding te dragen met de kleur groen er in. Bij een greenscreen wordt in de montage de kleur groen (de kleur van het scherm dat achter je staat) vervangen door een ander beeld.

Het kraakt en ritselt

Vooral een tip voor de dames: vermijd kleding die kraakt en ritselt als je beweegt. Het zal door de gevoelige microfoons feilloos geregistreerd worden.

Sieraden

Doe rustig aan met sieraden. Ze vallen op beeld altijd meer op dan in de werkelijkheid. En zorg ervoor dat armbanden en kettingen niet teveel geluid maken als je beweegt. Microfoons horen alles! Let ook bijvoorbeeld op een ring die tegen een stoelleuning tikt.

Schoon

Zorg dat je kleding er schoon en netjes uit ziet. Geen pluisjes, draadjes en geen papvlekken van het ontbijt met de kinderen. Check jezelf vooraf ook even in een spiegel. Neem een kam mee.

Schoenen

Doe altijd schone, nette schoenen aan. Het kan zijn dat ook je schoenen op beeld te zien zijn. En denk aan bijpassende sokken.

Overbodige afleiding

Doe toegangspassen en keycords af, haal rinkelende sleutels of kleingeld uit je broekzakken. Zet de mobiel op stil en het liefst in Airplane Mode.

Zenderen

Krijg je een clipmicrofoon met zender? Zorg dan dat de clipmicrofoon ergens opgespeld kan worden. Zorg voor een rand met stevige stof zoals de rand van een jasje of de rand van een mooi overhemd. Een clipmicrofoon wordt ongeveer 20cm van je mond met een klein knijpertje opgespeld. Een coltrui dus liever niet.

Vooral bij dames is dit een punt om even goed te controleren: bij jurkjes zijn soms geen mogelijkheden om de clips goed te bevestigen. Een jasje, blouse of een sjaal is dan een betere keuze.

Het zendertje is een klein blokje dat je met een clip aan je broek of broeksriem kunt bevestigen. Voor bij de dames: bedenk vooraf waar het zendertje verstopt kan worden.

Make up

Bij high-end shoots kan een visagiste ingehuurd worden om make up te verzorgen. Opmaken duurt dan ongeveer een uur.

En anders: rustig aan met de make up. En het is altijd handig om matterende poeder bij de hand te hebben i.v.m. glimmende plekken op de huid als je in het felle licht van de videolampen zit.

Scroll naar boven