Indien gewenst kan ik een autocue (teleprompter) meenemen tijdens de video opname. Een handig hulpmiddel als je een verhaal moet vertellen waarbij het belangrijk is dat je de juiste woorden gebruikt. Of als je niet zo ‘tekstvast’ bent.
Maar onderschat werken met een autocue niet: het is niet zo gemakkelijk als het lijkt!
Het lijkt heel comfortabel om de juiste tekst voor je te zien zodat je deze zonder fouten kunt uitspreken. Maar vaak wordt het ‘voorlezen’ en dat kun je merken in de opname. Of struikel je over zinnen die te lang zijn en haper je op moeilijk uitspreekbare woorden. In de praktijk is het dus lastiger dan je denkt.
De beste 2 tips die ik je kan geven zijn: schrijf ZELF je tekst en OEFEN de tekst vooraf zodat je hem al een beetje uit je hoofd kent. Dan heb je een goede basis voor de opname.
Bereid je tekst zelf voor
Het is belangrijk om je tekst zelf te schrijven, zodat het je eigen woorden en je eigen zinnen zijn. Je moet weten wat je wilt zeggen. Oefen de tekst vooraf hardop en herschrijf moeilijke woorden of onhandige zinnen zodat het jouw tekst wordt. Neem de tijd hiervoor.
Natuurlijk mag een tekst door een collega of communicatiemedewerker voorbereid worden maar HERSCHRIJF de tekst zodat het JOUW verhaal wordt.
Mocht je onverhoopt niet in de gelegenheid zijn om je tekst zelf te redigeren, dan is dit meestal het eerste wat we gaan doen tijdens een opname. Dan besteden we het eerste uur achter de laptop om de tekst te herschrijven en te oefenen.
Een par tips voor het schrijven:
- Maak korte zinnen
- Vermijd bijzinnen zo veel mogelijk
- Plaats onderwerp en werkwoord bij elkaar
- Groepeer woorden die bij elkaar horen
- Schrijf alles voluit, gebruik geen afko’s
- Gebruik geen opmaak zoals vet of scheve tekst
- Schrijf getallen voluit.
Oefen
Oefen de tekst droog. Doe dit thuis een dag van te voren. Tijdens de opname oefen je een keer met de autocue. Het is prima om een aantal minuten te besteden aan een ‘dry run’ om gewend te raken aan de autocue (zeker de eerste keer kan het onwennig zijn).
Aanwijzingen
Schrijf geen aanwijzingen in je tekst zoals “gebruik hier je handen” of “hier iets sneller”. De kans bestaat dat je deze ook uitspreekt tijdens de opname.
Je kunt wel witregels of alinea’s gebruiken in je tekst. Daarmee bouw je een moment rust in.
Ga niet voorlezen
Dit is de grote valkuil. Wees er op bedacht dat je tijdens de opnames niet gaat voorlezen. Vertel met enthousiasme je verhaal, doe alsof de autocue er niet is en je tegen een persoon staat te praten die je moet overtuigen van jouw woorden. Overdrijf met articulatie.
Concentreer
Blijf er goed bij met de concentratie tijdens de opname. Ga niet in de automatische stand voorlezen van de autocue maar denk echt na over wat je zegt en wat je er mee bedoelt. Visualiseer het in je hoofd.
De beste tip: schrijf zelf je tekst en oefen hem grondig, vooraf en hardop. Want als je je tekst goed kent, dan wordt een opname met autocue een fluitje van een cent!
Stel de snelheid goed in
De snelheid waarmee de tekst voorbij scrollt kan ingesteld worden. Doe eerst een ‘oefenrondje’ om de meest prettige leessnelheid in te stellen. Met een afstandsbediening kan de snelheid ook tijdens het lezen aangepast worden maar dat is lastiger.
Lettergrootte
De grootte van het lettertype op de autocue kan ingesteld worden. Doe een oefenrondje om een prettig leesbare lettergrootte in te stellen. Maar maak het lettertype niet te groot: je kunt dan minder ver vooruit lezen tijdens de opname.
Mocht je niet zo goed kunnen kijken in de verte: de autocue staat meestal 3 tot 4 meter van je vandaan. Als je de letters op de autocue niet kunt lezen dan houdt het helaas op en moet je de tekst alsnog uit je hoofd doen.
Oogcontact
Probeer zo min mogelijk met je ogen van links naar rechts alle regels op de autocue voor te lezen. Gebruik de tekst die op het scherm staat als hulpmiddel, probeer naar een vast punt in het midden te kijken en laat de tekst rustig voorbij scrollen. Blijf wel in de lens kijken, dwaal niet af met je ogen. Oogcontact met de camera (en het publiek) is belangrijk.
Lach en ontspan
Er is geen reden om nerveus te zijn: als de opname niet meteen lukt dan doen we hem gewoon nog een paar keer opnieuw. Meestal bereik je de beste ‘take’ pas na een paar pogingen. En smile naar de camera!
Energie en passie
Gooi het verhaal er met volle energie uit! Op video blijft daar maar de helft van over. Als je zelf het gevoel hebt ‘over the top’ te gaan dan is het meestal precies goed. En voor de goede orde: ga daarbij niet luid praten of schreeuwen.
Nek en schouders
Sta of zit rechtop en ontspan de nek en schouderspieren zoveel mogelijk. Beweeg met je hoofd. Als je net als in een echt gesprek natuurlijk beweegt met je hoofd dan valt het minder op dat je aan het voorlezen bent van een autocue.
Na afloop adviseer ik je om de opname nog even terug te kijken en te beoordelen of je tevreden bent met het resultaat.
Heb je een video opname en wil je een autocue gebruiken? Geef het vooraf aan dan neem ik hem mee! De autocue zit niet standaard in mijn koffer. De tekst kun je naar mij mailen, deze zet ik er dan op. Ik vraag een kleine fee voor gebruik van de autocue.