Hoe bereid je een video interview voor?

Een video-interview voor een bedrijfsfilm kan een uitstekende kans zijn om jezelf te presenteren. Je kunt dan uitgebreid praten over nieuwe producten en diensten en je kunt je ervaring laten horen.

Maar het kan ook wat zenuwen met zich meebrengen als je niet weet wat je kunt verwachten. Wat moet je gaan zeggen? Wat kun je voorbereiden? En hoe maak je je interview tot een succes? Daarom in deze post de belangrijkste tips om je goed voor te bereiden op een video-interview.

Drie tips om te starten

 • Oefen de antwoorden: Maak een lijst van mogelijke vragen (check of er een script is, zorg dat je de vragenlijst ontvangt) die je tijdens het interview zou kunnen krijgen en oefen met het beantwoorden van deze vragen. Hardop en een paar dagen vooraf. Dit zal je helpen om je antwoorden te verfijnen en je comfortabeler te voelen tijdens het interview. Vraag vooraf in welke taal het interview afgenomen wordt.
 • Kies je kleding zorgvuldig uit: Kies kleding die past bij jouw functie en bij de sfeer van het bedrijf, maar die ook comfortabel en professioneel is. Vermijd felle kleuren en patronen die kunnen afleiden. Draag geen kleding met grote letters of merklogo’s, zorg dat het schoon is, neem een reserve kledingset mee en doe keycords, pasjes en rinkelende accessoires af. Soms moet een clipmicrofoon bevestigd kunnen worden aan je kleding: hou daar rekening mee.
 • Ontspan en blijf jezelf: Probeer zo ontspannen mogelijk te blijven tijdens het interview. Wees jezelf en probeer natuurlijk over te komen. Het is belangrijk dat je authentiek overkomt en dat je persoonlijkheid naar voren komt.

De voorbereiding

Hoe bereid je je dan eigenlijk voor op de vragen die gesteld gaan worden?

Het vooraf oefenen van antwoorden kan je helpen om zelfverzekerder en beter voorbereid te zijn wanneer je de vragen daadwerkelijk krijgt. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je antwoorden voor te bereiden:

 • Begrijp de vraag: Lees de vraag zorgvuldig en zorg ervoor dat je begrijpt wat er wordt gevraagd.
 • Maak een lijst: Maak een lijst van de belangrijkste punten die je wilt benadrukken in je antwoord. Beperk je tot bulletpoints. Dit kan helpen om je gedachten te organiseren en je antwoord gestructureerd te houden.
 • Brainstorm antwoorden: Neem de tijd om na te denken over mogelijke antwoorden op de vraag. Schrijf alles op wat in je opkomt en maak vervolgens een selectie van de meest relevante en interessante punten.
 • Gebruik voorbeelden: Gebruik voorbeelden uit je eigen ervaring om je antwoord te illustreren en te versterken. Dit kan helpen om je antwoord meer impact te geven en je ervaring en vaardigheden beter te laten zien.
 • Oefen je antwoorden: Oefen je antwoorden hardop en let op je lichaamstaal en intonatie. Dit kan je helpen om je zelfverzekerder te voelen en je antwoorden vloeiender en natuurlijker te laten klinken.
 • Houd het kort en bondig: Probeer je antwoorden kort en bondig te houden en vermijd te veel detail of afwijkingen van de vraag. Het is belangrijk om duidelijk en beknopt te zijn om de aandacht van de interviewer vast te houden.

Een interessanter verhaal

Om echt effect te bereiken met jouw antwoorden is het slim om jouw gesprek boeiender en interessanter te maken. En daarvoor kun je de volgende technieken gebruiken:

 • Vertel verhalen: In plaats van alleen maar feitelijke antwoorden te geven, kun je je antwoorden verlevendigen door persoonlijke verhalen te delen die relevant zijn voor de vraag. Dit maakt je antwoorden levendiger en interessanter.
 • Gebruik voorbeelden: Gebruik specifieke voorbeelden uit je eigen ervaring om je antwoorden te illustreren en te versterken. Dit kan helpen om je antwoorden meer diepgang te geven en de kijker mee te nemen en een beter beeld te geven.
 • Wees enthousiast: Toon enthousiasme en passie voor het onderwerp waarover je praat. Als je enthousiast bent, zal de kijker zich meer betrokken voelen en meer geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt.
 • Gebruik humor: Gebruik af en toe een vleugje humor om je antwoorden te verlevendigen. Dit kan helpen om de sfeer te ontspannen en een positieve indruk achter te laten.
 • Stel vragen: Stel zelf ook vragen aan de interviewer of moderator om een gesprek op gang te brengen en de interactie levendiger te maken.
 • Luister actief: Luister aandachtig naar de vraag en toon interesse in wat de interviewer of moderator zegt. Dit kan helpen om een open en constructieve dialoog te voeren, wat kan leiden tot interessante inzichten en meer diepgang in het gesprek.

Oefenen

En dit alles kun je vooraf thuis oefenen. Tips:

 • Oefen met een vriend of familielid: Vraag iemand om met je te oefenen door vragen te stellen en feedback te geven op je antwoorden. Probeer verschillende technieken uit, zoals het vertellen van verhalen, het gebruik van voorbeelden en humor, en vraag om feedback op hoe deze technieken werken.
 • Oefen voor de spiegel. Het voelt misschien een beetje raar maar je antwoorden uit je hoofd oefenen voor de spiegel is erg effectief.
 • Gebruik videorecording: Neem jezelf op terwijl je vragen beantwoordt en bekijk de opname om te zien waar je kunt verbeteren. Let op je lichaamstaal, intonatie, spraaksnelheid en andere aspecten van je presentatie.
 • Oefen met online interviewplatforms: Er zijn verschillende online platforms beschikbaar waar je kunt oefenen met het beantwoorden van interviewvragen, zoals InterviewStream en MyInterviewPractice. Deze platforms bieden vragen en feedback van experts om je te helpen je vaardigheden te verbeteren.
 • Maak gebruik van professionele coaching: Overweeg om professionele coaching te zoeken of mediatraining om je te helpen je interviewvaardigheden te verbeteren. Een coach kan je helpen bij het identificeren van je sterke punten en gebieden waar je kunt verbeteren, en kan je begeleiden bij het ontwikkelen van effectieve interviewtechnieken.

En dat zijn ze dan. Mijn tips voor het succesvol voorbereiden van een video interview. Deze technieken kun je bij elk gesprek toepassen. Doe er je voordeel mee!

Wil je meer weten over dit onderwerp, of kan ik je een keer helpen met je volgende videoproductie? Neem dan gerust contact met mij op. Ik hoor graag van je.

Scroll naar boven