Grote mensenmassa tijdens concert

Filmen van het publiek tijdens een evenement

Als we filmen op een openbaar evenement dan filmen we ook publiek. Denk daarbij aan een congres, een kick-off meeting, een feest of bijeenkomst. Ik film bezoekers zowel herkenbaar als onherkenbaar.

Soms vragen we ze ook om een quote of een reactie. Dat heet een voxpop en levert leuke video’s op! Uiteraard mogen bezoekers aangeven dat ze niet geïnterviewd willen worden. Dat is prima en respecteren we altijd.

Maar in het heetst van de strijd is het onmogelijk om aan iedere bezoeker te vragen of hij/zij toestemming geeft voor het gebruiken van het videomateriaal.

Daarom adviseer ik om in de uitnodiging, op het ticket, of op de website van het evenement duidelijk te melden dat er foto- en filmopnames worden gemaakt.

Dit is de tekst die ik aan opdrachtgevers ter beschikking stel:

Bij dit evenement worden video opnames gemaakt. Wanneer je aan dit evenement deelneemt, geef je de organisatie toestemming om beelden (foto en video) waar je op staat te gebruiken voor communicatiedoeleinden.

En als het mogelijk is dan verzoek ik of de eerste spreker of de dagvoorzitter bij de opening van het evenement kan melden dat er video opnames worden gemaakt en waarvoor deze gebruikt wordt.

Het is ook goed gebruik om bij de ingang van het evenement een bord(je) op te hangen met een soortgelijke tekst.

Iedereen is dan geïnformeerd. En dat scheelt veel vragen en opmerkingen.

Belangrijk: zeg nooit tegen het publiek dat men aan kan geven dat men niet gefilmd wil worden. Het is onwerkbaar en onmogelijk om hier rekening mee te houden. Doe je dit wel en er zijn bezoekers die hun hand opsteken, dan moet de video opname gestaakt worden.

Wil je meer informatie? Neem dan even contact met mij op!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *