Grote mensenmassa tijdens concert

Filmen van het publiek tijdens een evenement

Als we filmen op een openbaar evenement dan filmen we ook publiek. Denk daarbij aan een congres, een kick-off meeting, een feest of bijeenkomst. Ik film bezoekers zowel herkenbaar als onherkenbaar. Soms vragen we ze ook nog om een quote of een reactie. Dat heet een voxpop en levert leuke video’s op!

Maar in het heetst van de strijd is het onmogelijk om aan iedere bezoeker te vragen of hij/zij toestemming geeft voor het gebruiken van het videomateriaal.

Daarom adviseer ik om in de uitnodiging, op het ticket, of op de website van het evenement duidelijk te melden dat er foto- en filmopnames worden gemaakt.

Dit is de tekst die ik aan opdrachtgevers ter beschikking stel:

Bij dit evenement worden video opnames gemaakt. Wanneer je aan dit evenement deelneemt, geef je de organisatie toestemming om beelden (foto en video) waar je op staat te gebruiken voor communicatiedoeleinden.

En als het mogelijk is dan verzoek ik of de eerste spreker of de dagvoorzitter bij de opening van het evenement kan melden dat er video opnames worden gemaakt en waarvoor dat dan gedaan wordt.

Iedereen is dan geïnformeerd. En dat scheelt veel vragen en opmerkingen.

Ook voor interne bedrijfsevenementen is het prettig als bij aanvang van het programma gemeld wordt dat er opnames worden gemaakt. Een bordje ophangen bij de entree van het evenement kan ook.

Wil je meer informatie? Neem dan even contact met mij op!

Leave a Comment