Hoeveel tijd reserveer je voor een video interview?

Bijna elke video heeft fragmenten en ‘quotes’ uit interviews. Dat moet natuurlijk opgenomen worden. En regelmatig krijg ik de vraag hoeveel tijd er gereserveerd moet worden voor een interview. Het antwoord daarop is heel makkelijk.

Voorbereiding

Enkele dagen vóór een interview moet bekend zijn wat de inhoud en onderwerpen zijn waarover gesproken moet worden. Er worden een aantal toepasselijke vragen ‘bedacht’ met eventueel antwoordsuggesties. Dit gaat samen met een korte briefing naar de geïnterviewden en de interviewer. Ze kunnen zich dan voorbereiden op de vragen.

In de praktijk zijn er maar weinig mensen die zich ook echt voorbereiden. Dat is jammer want een goede voorbereiding maakt de opname beter en het resultaat mooier.

Alleen als het interview echt heel spontaan moet zijn dan stuur je geen informatie vooraf.

Opnemen

Als we uitgaan van een compleet gepland interview gaat kun je de volgende gemiddelde tijden aanhouden:

 • Locatie uitkiezen
  Aangekomen op de bedrijfslocatie moeten we toegang krijgen en gaan we op zoek naar een geschikte interview plek. Dat betekent toegangspasjes, beveiliging, logistieke hobbels en op zoek naar een geschikte vergaderzaal of andere ruimte. Belangrijk: redelijk stil, controleerbaar, mooie achtergrond en niet te veel zonlicht. Duur: half uur.
 • Klaarzetten apparatuur
  Lampen, microfoon en camera opzetten. Duur: half uur.
  Uitzondering hierop: als het interview voor een greenscreen wordt opgenomen dan heb je langer nodig om alles klaar te zetten en in te regelen: dan is het één uur.
 • Voorbespreken
  Dan komt de geïnterviewde binnen. Meestal wordt er dan eerst een kopje koffie gedronken en rustig bijgepraat. Acclimatiseren. Vertellen waarom we hier ook al weer zijn en wat er opgenomen gaat worden. Kort doorspreken van het interview. Duur: half uur.
  Als de spreker het interview niet heeft voorbereid is er vaak wat meer tijd nodig om alles uitgebreid door te spreken. Dan is het één uur.
 • Opnemen
  De meeste interviews duren tussen de 20 minuten en 40 minuten.
 • Aanvullende beelden
  Achteraf willen we ook nog wat b-roll opnemen, de aanvullende beelden, dus reken daarvoor: een half uur.

Conclusie: voor het totale interview heb je gemiddeld 2½  uur nodig waarvan het ‘talent’ de laatste 1 ~  2 uur in zijn agenda moet reserveren.

We spreken hier natuurlijk over een compleet en ‘gecontroleerd’ interview met alles er op en eraan.

Als je alleen een vox pop opneemt, een spontaan interview of een enkele oneliner dan gaat alles natuurlijk een stuk sneller.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op!

Scroll naar boven