Wat is het verschil tussen een briefing, een script of een draaiboek? Het zijn begrippen die nog wel eens door elkaar gehaald worden. In deze post probeer ik uit te leggen wat het zijn en waarvoor je het nodig hebt.
In het kort:
- Een briefing is het eenvoudigst: vaak een korte omschrijving van de gewenste video aangevuld met enkele details.
- Een script is een uitgeschreven video: teksten, beelden, alles is zoveel mogelijk voorbedacht en uitgeschreven.
- Een draaiboek is een chronologische lijst wat en wanneer er iets gebeurd. Een draaiboek gebruik je bij een webcast, talkshow of uitzending.
Briefing
Een briefing is een beknopt document van 1 tot maximaal 2 kantjes met een globale beschrijving van een video.
Het is een document (of soms slechts een gesprek) waarin de opdrachtgever de videomaker informeert over de doelen en verwachtingen van de videoproductie. Het kan onderwerpen omvatten zoals het doelpubliek, de belangrijkste berichten en onderwerpen, de beoogde stijl en de deadline. Een briefing is de basis voor een videoproductie en wordt eigenlijk nooit overgeslagen.
De briefing kan de volgende elementen bevatten:
- Algemene info: informatie over de opdrachtgever, projectteam, cast & crew, telefoonnummers, onderwerp, locaties etc.
- Doelstelling: wat is het doel van de video? Het doel kan bijvoorbeeld zijn om een product te promoten, een dienst te demonstreren, een verhaal te vertellen, etc.
- Doelgroep: wie is de beoogde doelgroep van de video? Wie gaan de video bekijken en moet de inhoud, stijl en toon van de video hierop aangepast worden.
- Boodschap: wat is de belangrijkste boodschap van de video? De boodschap moet helder en beknopt worden geformuleerd, zodat de kijker begrijpt wat de video probeert te communiceren.
- Stijl: welke stijl moet worden gebruikt in de video? Dit omvat aspecten zoals kleuren, het camerawerk, de muziek en de toon van de voice-over.
- Concept: Wat voor soort video wordt het. Bijvoorbeeld gebaseerd op interviews, een talkshow-setting, stockbeelden met voice-over of iets heel anders.
- Budget: wat is het budget voor de video?
- Planning: wanneer moet de video worden opgeleverd en welke deadlines moeten worden gehaald?
- Feedbackrondes: hoe en wanneer moet de videomaker feedback ontvangen over het werk dat is gedaan?
Bij sommige producties is een briefing voldoende om te starten met de werkzaamheden en om een mooie productie af te leveren.
Script
Het script is het volledig uitgeschreven verhaal van de video. Het is een chronologisch uitgeschreven document met daarin wat je hoort en wat je ziet op welk moment in de video. En dat is dus inclusief dialogen, de voice-overs, de verhaallijnen of de interviewvragen. Het script bevat gedetailleerde instructies over hoe de video eruit moet zien en wat er moet gebeuren tijdens de opname. Het omschrijft de stijl, het concept en de inhoud.
Een script voor een video kan de volgende elementen bevatten:
- Algemene informatie: doelgroep, projectteam, locaties, hoofdboodschap, concept, planning etc.
- Scenario / verhaal: dit deel van het script beschrijft de belangrijkste gebeurtenissen, personages en handelingen die de video zal bevatten. Het kan ook een storyboard bevatten dat de regisseur en het productieteam helpt bij het visualiseren van de scènes.
- Dialogen, voice-over en interviews: dialogen, voice-overs en interviews worden gebruikt om de boodschap van de video over te brengen en de kijker te informeren over het onderwerp. Interview vagen worden uitgeschreven en antwoordsuggesties soms ook.
- Beschrijvingen van de scènes: de beschrijvingen van de scènes geven details over hoe de video eruit zal zien. Dit omvat de locatie, kleding, achtergrondmuziek, camerastandpunten, enzovoort.
- Overgangen en effecten: deze beschrijven hoe de scènes aan elkaar worden verbonden en hoe overgangen en effecten worden gebruikt om de boodschap van de video te versterken.
- Call-to-action: het script sluit af met een call-to-action, die de kijker aanspoort tot actie. Dit kan bijvoorbeeld zijn om contact op te nemen of om meer informatie te vinden op een website.
Een script wordt gebruikt bij de meer complexere videoproducties. Het prettige van een script is dat je vooraf weet hoe de video zal gaan worden. Je kunt ook timen hoelang scènes gaan duren.
Draaiboek
Een draaiboek is een gedetailleerd plan waarin staat wat wanneer moet gebeuren en welke acties en taken door wie uitgevoerd moeten worden. Een draaiboek maak je bijvoorbeeld bij een livestream, een webtalk of een semi-live opgenomen programma.
Het bevat meestal een tijdlijn en een lijst met taken die moeten worden uitgevoerd op de dag van de opname.
In een draaiboek staan vaak de volgende elementen:
- Het script: in chronologische volgorde staat uitgeschreven wat er te zien en te horen is. Hier staat bijvoorbeeld wie wanneer welk gesprek heeft en wat de vragen zijn. Welke overgangen er komen, wanneer een instart of bumper aangezet kan worden etc.
- Locaties: het draaiboek bevat een lijst met locaties waar de opnames zullen plaatsvinden. Er wordt vaak informatie opgenomen over de locatie, zoals de afmetingen en de lichtomstandigheden, bereikbaarheid etc.
- Cast en crew: het draaiboek bevat een lijst met de leden van de cast en crew, hun functie en hun contactgegevens.
- Schema: het draaiboek bevat een schema waarin staat wanneer en waar de verschillende delen worden gefilmd. Hierin worden ook de benodigde apparatuur, het aantal takes en de verwachte duur van de opnames opgenomen.
- Technische informatie: het draaiboek bevat technische informatie over de camera-instellingen, cameravoering, het gebruik van licht en geluid, en eventuele speciale effecten die tijdens de opnames worden gebruikt.
- Regieaanwijzingen: het draaiboek bevat aanwijzingen voor de regisseur, zoals cues voor bepaalde acties die nodig zijn.
- Post-productie: het draaiboek kan soms ook instructies bevatten voor de post-productie, zoals welke scènes moeten worden bewerkt en welke muziek er moet worden toegevoegd.
Hulp nodig bij een briefing of een script? Laat het mij weten, ik help je graag. Neem gerust contact op.