Oude film

Tips en weetjes voor een goed videoscript

Lastig om een goed script of tekst te maken voor een video? Laat mij je een paar tips uit de praktijk geven.

Het maken van een video is geen rationale bezigheid. Veel beslissingen tijdens het voorbereiden, filmen of monteren worden beïnvloed door smaak, gevoel, inschatting , ervaring of inzicht. Daar valt geen gebruiksaanwijzing voor te maken.

Toch zijn er een aantal handige weetjes en tips rondom het maken van een videoscript. Die kun je prima gebruiken in de voorbereidingen voor je volgende video.

100 woorden regel

In een video kun je ongeveer 100 woorden tekst per minuut uitspreken.

Aantal onderwerpen

Focus op één hoofdonderwerp in één video.

Lange films zijn saai. Lange verhalen met (te)veel informatie ook. Houd een film kort en bondig. Bedenk wat je wilt bereiken, maak dat je hoofdonderwerp en verzamel daaromheen je content. Per minuut film kun je dan ongeveer 2 nevenaspecten uitlichten.

Een veel voorkomende valkuil is om in een video nog een hele rits extra onderwerpen “er in te fietsen”.

1 tot 2 sprekers per minuut video

In een talking head video, of een video gebaseerd op interviews, kun je 1 tot 2 personen per minuut ten tonele brengen.

Of 2 ~ 3 personen in een video van 2 minuten, 3 ~4 personen in 3 minuten… enzovoort. Op deze manier is elke spreker goed in beeld en heeft hij/zij voldoende tijd om iets te zeggen.

Bij een vox-pop (dan informeer je bij een aantal mensen kort naar hun mening) kun je wat sneller een aantal personen langs laten komen.

Tijd

De gemiddelde video duurt 2 ~ 4 minuten. Korter is meestal beter.

Gemiddeld heeft een kijker in 20 seconde besloten of hij een video interessant vind of niet. Zeker 45% haakt af na 60 seconden.

Pauze

Een goede informatieve video heeft ook pauzes ingebouwd. Ongeveer elke 40 ~ 50 seconde is er even rust voor de kijker: geen informatie, geen tekst, iets luchtigs of alleen even lekker plaatjes kijken om de informatie verwerken.

Teksten uitschrijven of niet?

Ligt er aan. Moeten er heel precies dingen verteld en uitgelegd worden dan is het wellicht beter om teksten uit te schrijven. Dat maakt het voor de spreker wel meteen lastiger want zulke teksten moet je dan weer uit het hoofd leren.

Vragen stellen en hopen op frisse, spontane antwoorden is de andere manier. Maar dan krijg je misschien niet exact de content die je nodig hebt en mis je belangrijke onderdelen. En het is veel werk in de montage.

Een tussenweg kan ook. Vooraf wel het verhaal en de teksten uitschrijven en dan bijpassende vragen bedenken.

Spreektaal

Schrijf in spreektaal. Als dat lastig is, probeer dan je teksten eens hardop uit te spreken. Je merkt vanzelf wat wel en niet werkt als spreektaal!

Een paar schrijftips:

  • gebruik één onderwerp en één werkwoord per zin
  • maak van bijzinnen nieuwe volzinnen
  • vervang jargon
  • schrijf in de tegenwoordige tijd
  • gebruik positieve woorden
  • schrijf eenvoudig Nederlands

De W-vragen

De beste vragen om iemand tijdens een interview te stellen zijn:

  • wat, wie, waar, waarom, wanneer en hoe.

Wat je meestal doet bij het bedenken van vragen voor een interview is: eerst opschrijven wat iemand zou moeten vertellen en daarna formuleer je er een bijpassende vraag bij.

Antwoord

Het antwoord op een vraag duurt 30 ~ 40 seconde. Dat is ongeveer 2 tot 4 zinnen.

Volgorde

Hou je aan de volgorde van een verhaal: past – present – future. Zo hou je overzicht en kun je het verhaal scherp krijgen.

Opening

Kijkers blijven langer kijken als ze aan het begin van een video geprikkeld worden. Dat kan met een sterke openingsvraag of een prikkelend openingsstatement. Kijkers beslissen in de eerste 20 seconde of ze een video blijven kijken of niet. En gebruik geen intro. Het is ouderwets en kost teveel tijd.

Einde

Wat moet een kijker doen na afloop. Wat is de call-to-action. Een website bezoeken, bellen, iets aanschaffen…

Herhaling

Herhaling is goed. Kijkers zullen de boodschap beter onthouden. Schroom niet om in een video herhaling toe te passen. Laat sprekers hetzelfde zeggen: ze versterken elkaar! Geef nog een keer een samenvatting op het einde.

Herhaling is goed.

Menselijk niveau

Als kijker zijn we erg gevoelig voor een verhaal dat op ons ‘mensen’ betrekking heeft. Probeer je boodschap daarom op een menselijk niveau te brengen.

In plaats van een machine te omschrijven kun je ook vertellen wat dat apparaat voor ons doet. In plaats van een software platform kun je ook laten zien wat ‘de gewone’ man daar aan heeft. Het menselijke niveau geeft je meteen ook aanknopingspunten om emotie te gebruiken in je video.

Emotie

Emoties zijn uiterst sterk om in een video te gebruiken. Lachen, huilen, angst… het zijn elementen die we allemaal kunnen invoelen.

Verhaal

Uiteindelijk gaat het erom dat je een mooi verhaal kunt vertellen. Er was eens… maar dan in een video.

Scroll naar boven