Waar kijk je naar? | Erwin van Dijck Videoproducties
06 - 54 231 332     info@erwinvandijck.com

Waar kijk je naar?

Je wordt gevraagd voor een kort interview. Camera staat klaar en de interviewer schraapt zijn keel voor de eerste vraag. Maar kijk je dan in de lens of kijk je naar de interviewer? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Het antwoord is simpel: kijk naar de interviewer!

Bij een interview kijk je de interviewer aan. Die staat of zit naast de camera. Je hebt met hem/haar een goed gesprek. De camera kijkt over jullie schouder mee en registreert. Negeren dus die camera!

Voor de kijkers is dit ook de meest prettige situatie. We zijn het op deze manier gewend. Je kijkt mee ‘over de schouder’ met wat er gebeurd. Je bent getuige van een gesprek waar je als derde persoon op ‘veilige’ afstand bij zit.

Maar er zijn zeker situaties waarbij je wel in de lens kijkt. Meestal spreek je dan de kijkers direct toe. Dat gebeurd bijvoorbeeld door nieuwslezers, weermannen, presentatoren van tv-programma’s die aankondigen welke gasten ze hebben. Of als je bijvoorbeeld een videospeech opneemt om het personeel toe te spreken.