Voordelen van werken met de RED camera | Erwin van Dijck Videoproducties
06 - 54 231 332     info@erwinvandijck.com

Voordelen van werken met de RED camera

  • De RED camera met 70-200 telelens

Ik film met een RED Scarlet Cinema Camera. RED is een Amerikaans merk dat camera’s ontwerpt en produceert voor de professionele markt. Ze zijn in 2005 opgericht door Jim Jannard, de toenmalige directeur van Oakley zonnbrillen. Hij was op zoek naar een nieuwe, digitale videocamera die een betere kwaliteit kon leveren dan wat tot dan toe beschikbaar was. Hij besloot er zelf een te gaan maken. In een garage ergens in Californie begonnen ze met het ontwerpen van enkele prototypes. 

Inmiddels is RED een succesverhaal. Ze staan bekent om hun innovatieve techniek, baanbrekend design en hoge kwaliteit. De RED camera’s worden gebruikt voor alle grote speelfilms zoals Lord of the Rings maar ook high-end commercials en documentaires worden er mee opgenomen. 

Als je eenmaal met een RED gefilmd heb, dan voelen camera’s van andere merken ineens aan als ouderwets, antiek en beperkt.

Wat zijn de voordelen van werken met een RED camera?

De voordelen

Superieure beeldkwaliteit
Het videobeeld is zo scherp als een foto, de kleuren zijn echt en subtiele tinten en kleuren komen altijd mooi uit.

4k opnemen
4x hogere resolutie dan het bekende HD (High Definition). De resolutie is zo hoog dat je elke detail kunt waarnemen.

RAW
Wie foto’s met een spiegelreflexcamera maakt weet wat RAW is. De RED camera neemt op in video-RAW. Dat betekent dat je alle instellingen aan je beeld achteraf nog kunt aanpassen. Dat levert een enorme kwaliteitswinst op bij het filmen.

Grote sensor
Door het groot formaat sensor kun je gebruik maken van mooie fotografielenzen die een prachtig beeld opleveren. Met de juiste lenzen heb je een fantastische scherptediepte en bokeh.

Lichtbereik van de sensor
De camera sensor heeft een enorm dynamisch lichtbereik. Dat betekent dat het volledige spectrum van donker tot licht goed opgenomen wordt. Bijvoorbeeld: witte wolken in de lucht die op andere camera’s al snel overbelicht raken, zien er op een RED camera nog fantastisch uit.

Modulair
De camera is volledig modulair opgezet en je kunt accessoires en onderdelen volledig naar wens vastschroeven. Daarom is een RED camera in bijna elke situatie inzetbaar.

Gebruiksgemak
Werken met de RED is verassend eenvoudig en snel. Met een handig touch screen stel je snel alle belangrijke parameters in en je kunt starten met filmen.

Maar laten we eerlijk zijn: er zijn ook een paar nadelen aan werken met de RED camera:

  • Kostbaar: de camera is kostbaar en de benodigde accessoires zijn dat ook. Maar als je klanten het beste wilt kunnen bieden dan is de investering het zeker waard.
  • Computer: om met de video-RAW files van een RED camera te kunnen werken heb je een uiterst snelle computer nodig met heel veel opslagcapaciteit.
  • Veel kennis nodig: ondanks het grote bedieningsgemak tijdens het filmen, is er toch een flinke berg kennis en ervaring nodig om met een RED camera het maximale resultaat te behalen. 
  • De technische ontwikkelingen op camera gebied gaan supersnel. Zelfs een state-of-the-art RED camera is na 3 jaar ook gewoon gedateerd.
  • De camera is modulair, dat is prima, maar dat betekent ook dat hij erg zwaar is: met alles erop en eraan weegt hij bijna 9 kilo. 
  • De RED is geen wondercamera in situaties waar er weinig licht is.