Tips en weetjes voor een goed videoscript | Erwin van Dijck Videoproducties
06 - 54 231 332     info@erwinvandijck.com

Tips en weetjes voor een goed videoscript

  • Tips en weetjes voor een goed videoscript

Zit je te ploeteren om een goed script te maken voor je volgende bedrijfsvideo? Laat mij je een paar tips uit de praktijk geven.

English version available here.

Het maken van een video is geen zuiver rationale bezigheid. Veel beslissingen tijdens het voorbereiden, filmen of monteren worden beïnvloed door smaak, gevoel, inschatting , ervaring of inzicht. Daar valt geen gebruiksaanwijzing voor te maken!

Toch zijn er een aantal leuke weetjes en tips rondom het maken van een videoscript. Die kun je prima gebruiken in de voorbereidingen voor je volgende video!

100 woorden regel

In een video kun je ongeveer 100 woorden tekst per minuut spreken.

Aantal onderwerpen

Focus op één hoofdonderwerp in één video. 

Lange films zijn saai. Lange verhalen met veel informatie ook. Houd een bedrijfsfilm kort en bondig. Bedenk wat je wilt bereiken, maak dat je hoofdonderwerp en verzamel daaromheen je content. Per minuut film kun je dan ongeveer 2 nevenaspecten uitlichten.

1 spreker per minuut video

In een talking head video, of een video gebaseerd op interviews, kun je 1 persoon per minuut ten tonele brengen.

Of 2 personen in een video van 2 minuten, 3 personen in 3 minuten… enzovoort. Op deze manier is elke spreker goed in beeld en heeft hij/zij voldoende tijd om enkele vragen te beantwoorden.

Bij een vox-pop (dan informeer je bij een aantal mensen kort naar hun mening) kun je wat sneller een aantal personen langs laten komen.

Tijd

De gemiddelde bedrijfsvideo duurt 3 ~ 4 minuten. Korter is meestal beter.

Gemiddeld heeft een kijker in 20 seconde besloten of hij een video interessant vind of niet. Zeker 45% haakt af na 60 seconden.

Pauze

Een goede informatieve video heeft ook pauzes. Ongeveer elke 40 ~ 50 seconde is er een paar seconde rust voor de kijker: geen informatie, geen tekst, alleen even lekker plaatjes kijken en de informatie verwerken.

Spreektaal

Schrijf in spreektaal. Als dat lastig is, probeer dan je teksten eens hardop uit te spreken. Je merkt vanzelf wat wel en niet werkt als spreektaal! 

Een paar schrijftips: gebruik één onderwerp en één werkwoord per zin. Maak van bijzinnen nieuwe volzinnen. Vervang jargon. Schrijf in de tegenwoordige tijd. Gebruik positieve woorden.

De W-vragen

De beste vragen om iemand tijdens een interview te stellen zijn:

  • wat, wie, waar, waarom, wanneer en hoe.

Wat je meestal doet bij het bedenken van vragen voor ee ninterview is: eerst opschrijven wat iemand zou moeten vertellen en daarna formuleer je er een bijpassende vraag bij.

Antwoord

Het antwoord op een vraag duurt 20 ~ 30 seconde. Of langer maar dat knippen we er in de montage vaak af.

Volgorde

Hou je aan de juiste volgorde van een verhaal: past - present – future. Zo kun je het verhaal scherp houden.

Opening

Kijkers blijven langer kijken als ze aan het begin van een video geprikkeld worden. Dat kan met een sterke openingsvraag of een prikkelend openingsstatement. Kijkers beslissen in de eerste 5 ~ 7 seconde of ze een video blijven kijken of niet. En gebruik geen intro. het is ouderwets en kost teveel tijd.

Einde

Wat moet een kijker doen na afloop. Wat is de call-to-action. Een website bezoeken, bellen, iets aanschaffen…

Herhaling

Herhaling is goed. Kijkers zullen de boodschap beter onthouden. Schroom niet om in een video herhaling toe te passen. Laat sprekers hetzelfde zeggen: ze versterken elkaar! Geef nog een samenvatting op het einde. 

Menselijk niveau

Als kijker zijn we erg ontvankelijk voor een verhaal dat op ons 'mensen' betrekking heeft. Probeer je boodschap daarom op een menselijk niveau te brengen.

In plaats van een machine te omschrijven kun je ook vertellen wat dat apparaat voor ons doet. In plaats van een software platform kun je ook laten zien wat 'de gewone' man daar aan heeft. Het menselijke niveau geeft je meteen ook aanknopingspunten om emotie te gebruiken in je video.

Verhaal

Uiteindelijk gaat het erom dat je een mooi verhaal kunt vertellen. Er was eens... maar dan in een video. 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.