Clapper

Iedereen is creatief en flexibel

Google eens naar videomakers die bedrijfsfilms produceren. Tientallen pagina’s met zoekresultaten. Honderden videoproductiebedrijven!

Creatief

En wat meteen opvalt: iedere videomaker is creatief en flexibel. Duizendpoten die elke wens van de klant kunnen invullen in perfecte samenwerking. Met de beste en modernste camera’s, de snelste computers, de mooiste lenzen, lampen en microfoons. Met jaren ervaring en tientallen referenties. En ook nog de goedkoopste. Wow!

Allemaal beloven ze de mooiste videoproductie te kunnen maken in korte tijd binnen een beperkt budget.

Kwaliteit

Eerlijk is eerlijk: de meeste kunnen dat ook. Ik zie website met prachtige portfolio’s voorbijkomen met films waar ik jaloers op kan worden. De gemiddelde productiekwaliteit is de afgelopen jaren flink omhoog gegaan en door concurrentie en goedkopere hardware zijn de kosten flink gedaald. En dat is allemaal positief voor de klant.

Maar is dit allemaal wel zo belangrijk? Natuurlijk verwacht je niet anders dan dat een videomaker zijn vak verstaat, kwaliteitsfilms kan maken en met goede apparatuur werkt.

Naar mijn idee zijn een aantal andere vragen veel belangrijker:

  • Wat wil je bereiken met een video? Wat is je doel? En kan een videomaker dit echt goed invullen?
  • Zit je op dezelfde golflengte, begrijpen jullie elkaar? Een video maken betekent samenwerken. En vaak intensief samenwerken. Je moet elkaar begrijpen, aanvoelen en anticiperen. Klikt het?
  • Snapt de videomaker de markt waar de video voor gemaakt wordt? De medische zorg is bijvoorbeeld heel anders dan ICT. De huizenbranche vraagt een andere aanpak dan de evenementen branche.
  • En snapt hij/zij de organisatie? Sommige organisaties zijn bijvoorbeeld erg politiek, kan een videomaker dit aanvoelen en hier zijn weg in vinden?
  • Wat voor workflow heeft een videomaker? Komen mailtjes op tijd, is hij goed bereikbaar, kun je een preview makkelijk bekijken, hoe kan je feedback geven op een eerste montage? Hoe snel krijg je een nieuwe versie?
  • Welke service wordt achteraf gegeven?
  • En wat doet hij met vertrouwelijke informatie, of belangrijke veiligheidsvoorschriften?

Goede vragen om ook eens over na te denken bij de selectie van een productiebedrijf voor uw volgende video!

Selecteren

En hoe kom je daar dan achter? Een persoonlijk gesprek of een intake meeting maakt al veel duidelijk. Onderzoek welke films iemand al gemaakt heeft en in welke branches hij veel actief is. En zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat voor video je zoekt. Een heldere opdrachtomschrijving is belangrijk daarvoor.

Vaak moet je eerst eens een video met iemand maken om goed te beoordelen of de samenwerking naar wens is. Begin met een kleine productie, dat is ook niet al te kostbaar, en evalueer het proces.

Succes!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *