Monteren

De meest gestelde vragen over Vimeo

Vimeo is het platform waarmee ik video’s deel met klanten. Vimeo wordt door veel professionals gebruikt.

Ik krijg regelmatig dezelfde vragen van mijn klanten over het gebruik van Vimeo. Daarom deze post met de meest gestelde vragen en antwoorden!

DISCLAIMER: ik heb geen enkele connectie met Vimeo. Ik ben slechts eindgebruiker. Heb je zelf vragen over Vimeo of ervaar je problemen: neem dan contact op met Vimeo support.

1. Voor ik de video bekijk zie ik een afbeelding die ik niet wil. Zit dat in de video?

Nee dat zit niet in de video.

Voor je een video start zie je een afbeelding. Dit wordt het posterframe of thumbnail genoemd.

Deze afbeelding zit niet in je video ingebakken. Dit is alleen zichtbaar op Vimeo.

Als je de video gaat downloaden dan is het plaatje verdwenen. Als je de video vervolgens gaat uploaden naar een andere video platform (bijvoorbeeld YouTube) dan zie je daar weer een automatisch gekozen frame uit de video verschijnen. Je kunt ook zelf een geschikte (betere) afbeelding kiezen. Dit doe je zelf of je laat het door de webmaster/beheerder doen.

Uiteraard kan ik op verzoek een andere afbeelding plaatsen op Vimeo. Dat moet handmatig ingesteld worden. Het is niet veel werk om aan te passen maar wordt wel doorberekend in de montage uren voor de video. En dat is zonde van de tijd want het plaatje is alleen maar zichtbaar op de Vimeo link. Maar wil je een andere afbeelding? Laat het gerust weten en dan kan ik het voor je instellen.

2. Het geluid klinkt matig of het beeld is slecht, wat is er aan de hand?

Dat ligt meestal niet aan de video maar aan het afspelen. Want je kunt er verzekerd van zijn dat video’s de studio verlaten in de hoogste kwaliteit.

Kijkers met een langzame internetverbinding of een mobiele verbinding krijgen automatisch een lagere resolutie te zien. Hoe beter je verbinding hoe hoger de resolutie die je voorgeschoteld krijgt.

Controleer daarom of de video wel op de hoogste kwaliteit staat. Rechtsonder in de videoplayer kun je de afspeelkwaliteit kiezen, kies voor HD. Andere afspeelkwaliteiten zijn gecomprimeerd en minder mooi.

Check ook waar je de video op bekijkt: sommige devices hebben helaas minder goede luidsprekers. Dan gaat het geluid ook niet mooi klinken.

4. Er is geen hoge resolutie video te bekijken

Ik upload altijd het masterbestand in full HD. En meteen daarna stuur ik je een mail om te laten weten dat de video klaar staat.

Vimeo gaat vervolgens automatisch aan de slag om op de achtergrond extra versies te maken op verschillende resoluties en kwaliteitsniveau’s. Vimeo begint met het maken van de laagste resoluties. Het kan dan enkele minuten tot soms zelfs een uur duren voor ook de hoge resoluties beschikbaar zijn.

De oplossing is eenvoudig: wacht tot Vimeo klaar is met processen. Dat kan enkele minuten tot een uur duren.

5. Hoe kan ik een video downloaden?

Rechtsonder de video zit een knop met en pijltje naar beneden. Klik daarop en je kunt de video downloaden in meerdere resoluties.

De versie ‘Original’ is het master-bestand. Dat is het bestand met de hoogste kwaliteit. Die moet je bewaren op je computer.

6. De video is zo donker, kan daar nog iets aan gedaan worden?

Weet je zeker dat de video donker is of ligt het misschien aan je computerscherm?

Voordat een video hier de deur uit gaat wordt deze gecontroleerd en worden alle beelden met kleurcorrectie op de juiste belichting gebracht. Ik gebruik waveform analyse software en gecalibreerde schermen om kleuren en helderheid op gangbare waardes te krijgen (rec709).

Uiteraard maak ik een video graag lichter voor je, maar realiseer je dat andere kijkers op een ander scherm dan een overbelicht beeld zullen krijgen!

7. Kan iedereen de video bekijken? Wat betekent ‘unlisted’?

Standaard zet ik elke video op ‘unlisted’. Dat betekent dat alleen mensen die de link hebben, de video kunnen bekijken. Als je de link deelt met collega’s dan kunnen zij de video ook bekijken.

8. Kan er een wachtwoord op een video?

Video’s kunnen voorzien worden van een wachtwoord als extra beveiliging om ongewenst bekijken te voorkomen.

Dit staat standaard niet ingeschakeld. Geef het bij mij aan als een video met een wachtwoord beveiligd moet worden.

9. Kan ik een video op Vimeo delen met de rest van de wereld?

Van mij mag het. Maar bedenk wel dat dit Vimeo kanaal van de video producent is, met mijn persoonlijke branding. Het lijkt me dat je video’s liever deelt vanuit het YouTube-kanaal of social media kanalen die echt van jullie bedrijf zijn.

Download daarom de video en upload hem vervolgens naar jullie eigen kanalen.

10. Hoe lang blijft een video beschikbaar?

In principe blijft een video voor altijd op Vimeo staan (en op ‘private’). Ik verwijder geen video’s. Dus ook een jaar later kun je, mits je de link nog bewaard hebt, de video opnieuw bekijken en opnieuw downloaden.

11. Heeft Vimeo ingebouwde feedback functionaliteit?

Ja, dat heeft Vimeo. Er is een heel mooi systeem om direct online feedback te geven. Feedbackpunten kunnen op de tijdlijn van de video worden opschreven en ik ontvang deze direct in mijn monteer omgeving.

Het staat echter standaard uit omdat ik heb gemerkt dat de meeste klanten het prettiger vinden om gewoon een mailtje te sturen met feedback punten.

12. Hoe geef ik het beste feedback?

Drie snelle tips om efficiënt feedback te geven op een video:

  • Stuur de URL mee (ik produceer tientallen video’s en weet soms echt niet meer over welke versie we het hebben)
  • Noteer de tijdcode in minuten en seconde
  • Noteer je opmerking erbij

Voorbeeld:
2:10 – 2:15 Dit shot vervangen door een ander shot
3:34 – 3:46 Naambalk graag aanpassen

Meer info over het geven van feedback op een video vind je hier.

13. Op het einde zie ik suggesties om andere video’s te bekijken

Dat zit niet in de video. De video is dan al helemaal afgespeeld. Het is een functie van Vimeo, daar doe ik verder niets aan. Elke videoplatform zal na het bekijken van een video suggesties doen om andere video’s te bekijken.

14. Kan de titel van de video gewijzigd worden

Ja dat kan maar dat zal ik niet voor je doen. De titel is namelijk de werktitel van een video. Hiermee weten we precies met welke video en welke versie we te maken hebben en kan ik de video makkelijk terug vinden in mijn systeem.

Nadat je een video hebt gedownload kun je hem elke andere titel geven die je zelf zou willen.

15. Rechtsonder staat ons logo, kan dat weg?

Nee dat kan niet weg. Het zit ook niet in je video, je ziet het alleen voor je gaat starten met afspelen. Daarna is het weg. Het is een functie van Vimeo. Van een aantal klanten heb ik een logo, deze zet ik rechtsonder in de videospeler om snel te kunnen herkennen voor welke klant een video is.

Voila! Dit waren mijn meest gestelde vragen over Vimeo.

DISCLAIMER: ik heb geen enkele connectie met Vimeo. Ik ben slechts eindgebruiker. Heb je zelf vragen over Vimeo of ervaar je problemen: neem dan contact op met Vimeo support.

Scroll naar boven