computer scherm

De meest gestelde vragen over Vimeo

Vimeo is het platform waarmee ik video’s deel met klanten. Vimeo is een video website net als YouTube en wordt veel door professionals gebruikt. Regelmatig krijg ik vragen over het gebruik van Vimeo. Daarom deze post met de meest gestelde vragen over het gebruik van Vimeo.

Voor ik de video bekijk zie ik een plaatje/afbeelding die ik niet mooi vind (of die niet klopt). Zit dat in de video?

Voor je een video start zie je een afbeelding (posterframe, thumbnail). Deze afbeelding is een frame uit de video en wordt door Vimeo zelf automatisch gekozen.

Deze afbeelding zit niet in je video ingebakken! Na het downloaden van je video is de afbeelding weer verdwenen.

Vimeo kiest zelf automatisch een plaatje uit de video, de allereerste keer dat de video wordt geupload. Dit plaatje blijft daarna staan, ook als ik de video vervang door een nieuwere versie.

Uiteraard kan ik op verzoek handmatig een andere afbeelding plaatsen. Dat moet dan voor elke video, per keer handmatig ingesteld worden. Dat kost tijd wordt doorberekend in de montage uren voor de video.

En dat is eigenlijk zonde want nadat je de video hebt gedownload naar je eigen computer is de afbeelding verdwenen.

Maar wil je een andere afbeelding? Laat het gerust weten en dan kan ik het voor je instellen.

Hoe kan ik een video downloaden?

Onder de video zit een grote knop ‘Download’. Klik daarop en je kunt de video downloaden in meerdere resoluties.

De versie ‘Original’ is het master-bestand.

Kan iedereen de video bekijken? Wat betekent ‘private’?

Nee. Standaard zet ik elke video op ‘private’. Dat betekent dat alleen mensen die de link hebben, de video kunnen bekijken. Als je de link deelt met collega’s dan kunnen zij de video ook bekijken.

Kan er een wachtwoord op een video?

Video’s kunnen voorzien worden van een wachtwoord als extra beveiliging om ongewenst bekijken te voorkomen.

Dit staat standaard niet ingeschakeld. Geef het bij mij aan als een video met een wachtwoord beveiligd moet worden.

Kan ik een video op Vimeo delen met de rest van de wereld?

Van mij mag het. Maar bedenk wel dat dit Vimeo kanaal van de video producent is, met mijn persoonlijke branding. Het lijkt me dat je video’s liever deelt vanuit het YouTube-kanaal of social media kanalen die echt van jullie bedrijf zijn.

Hoe lang blijft een video beschikbaar?

In principe blijft een video voor altijd op Vimeo staan (en op ‘private’). Ik verwijder geen video’s. Dus ook een jaar later kun je, mits je de link nog hebt, de video opnieuw bekijken en opnieuw downloaden.

Heeft Vimeo ingebouwde feedback functionaliteit?

Ja, dat heeft Vimeo. Er is een heel mooi systeem om direct online feedback te geven. Feedbackpunten kunnen op de tijdlijn van de video worden opschreven en ik ontvang deze direct in mijn monteer omgeving.

Het staat echter standaard uit omdat ik heb gemerkt dat de meeste klanten het prettiger vinden om gewoon een mailtje te sturen met feedback punten.

Hoe geef ik het beste feedback?

Drie snelle tips om efficiënt feedback te geven op een video:

  • Stuur de URL mee (ik produceer tientallen video’s en weet soms echt niet meer over welke versie we het hebben)
  • Noteer de tijdcode in minuten en seconde
  • Noteer je opmerking erbij

Meer info over het geven van feedback op een video vind je hier.

Dit waren de meest gestelde vragen over Vimeo. Heb je nog andere vragen over het gebruik van Vimeo? Laat het mij weten!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *