Vimeo is het platform waarmee ik video’s deel met klanten. Vimeo wordt door veel professionals gebruikt.
Elke week krijg ik dezelfde vragen over het gebruik van Vimeo. Daarom deze post met de meest gestelde vragen en antwoorden!
1. Voor ik de video bekijk zie ik een plaatje/afbeelding die ik niet mooi vind (of die niet klopt). Zit dat in de video?
Nee dat zit niet in de video.
Voor je een video start zie je een afbeelding (posterframe, thumbnail). Deze afbeelding is een willekeurig frame uit de video en wordt door Vimeo zelf automatisch gekozen, de allereerste keer dat de video wordt geupload.
Deze afbeelding zit niet in je video ingebakken! Dit is alleen zichtbaar op Vimeo.
Als je de video gaat downloaden dan is het plaatje verdwenen. Als je de video vervolgens gaat uploaden naar een andere video platform (bijvoorbeeld YouTube) kun je zelf een geschikte (betere) afbeelding kiezen.
Uiteraard kan ik op verzoek een andere afbeelding plaatsen op Vimeo. Dat moet dan voor elke video, per keer handmatig ingesteld worden. Het is niet veel werk om aan te passen maar wordt wel doorberekend in de montage uren voor de video. En dat is zonde van de tijd want het plaatje is alleen maar zichtbaar op de Vimeo link.
Maar wil je een andere afbeelding? Laat het gerust weten en dan kan ik het voor je instellen.
2. Het geluid klinkt matig of het beeld is slecht, wat is er aan de hand?
Dat ligt meestal niet aan de video maar aan het afspelen. Want je kunt er verzekerd van zijn dat video’s de studio verlaten in uitmuntende kwaliteit!
Controleer allereerst of je de video wel op de hoogste kwaliteit bekijkt. Rechtsonder in de videoplayer kun je de afspeelkwaliteit kiezen, kies voor HD. Andere afspeelkwaliteiten zijn zwaar gecomprimeerd en niet mooi.
Check ook waar je de video op bekijkt: sommige devices hebben helaas slechte speakers. Dan gaat het geluid nooit mooi klinken.
4. Er is geen hoge resolutie video te bekijken
Ik upload altijd het masterbestand in full HD. En meteen daarna stuur ik je een mail om te laten weten dat de video klaar staat.
Vimeo gaat vervolgens automatisch aan de slag om op de achtergrond extra versies te maken op verschillende resoluties en kwaliteitsniveau’s.
Kijkers met een langzame internetverbinding of een mobiele verbinding krijgen een lagere resolutie te zien. Hoe beter je verbinding hoe hoger de resolutie die je voorgeschoteld krijgt.
Vimeo begint met het maken van de laagste resoluties. Het kan dan enkele minuten tot soms zelfs een uur duren voor ook de hoge resoluties beschikbaar zijn.
De oplossing is eenvoudig: wacht een paar minuten tot Vimeo klaar is.
5. Hoe kan ik een video downloaden?
Onder de video zit een grote knop ‘Download’. Klik daarop en je kunt de video downloaden in meerdere resoluties.
De versie ‘Original’ is het master-bestand. Die moet je hebben.
6. De video is zo donker, kan daar nog iets aan gedaan worden?
Weet je zeker dat de video donker is of ligt het misschien aan je computerscherm?
Voordat een video hier de deur uit gaat wordt deze gecontroleerd en worden alle beelden met kleurcorrectie op de juiste belichting gebracht. Ik gebruik waveform analyse software en gecalibreerde schermen om kleuren en helderheid op gangbare waardes te krijgen (rec709).
Uiteraard maak ik een video graag lichter voor je, maar realiseer je dat andere kijkers op een ander scherm dan ineens een heel fel beeld krijgen!
7. Kan iedereen de video bekijken? Wat betekent ‘private’?
Standaard zet ik elke video op ‘private’. Dat betekent dat alleen mensen die de link hebben, de video kunnen bekijken. Als je de link deelt met collega’s dan kunnen zij de video ook bekijken.
8. Kan er een wachtwoord op een video?
Video’s kunnen voorzien worden van een wachtwoord als extra beveiliging om ongewenst bekijken te voorkomen.
Dit staat standaard niet ingeschakeld. Geef het bij mij aan als een video met een wachtwoord beveiligd moet worden.
9. Kan ik een video op Vimeo delen met de rest van de wereld?
Van mij mag het. Maar bedenk wel dat dit Vimeo kanaal van de video producent is, met mijn persoonlijke branding. Het lijkt me dat je video’s liever deelt vanuit het YouTube-kanaal of social media kanalen die echt van jullie bedrijf zijn.
10. Hoe lang blijft een video beschikbaar?
In principe blijft een video voor altijd op Vimeo staan (en op ‘private’). Ik verwijder geen video’s. Dus ook een jaar later kun je, mits je de link nog hebt, de video opnieuw bekijken en opnieuw downloaden.
11. Heeft Vimeo ingebouwde feedback functionaliteit?
Ja, dat heeft Vimeo. Er is een heel mooi systeem om direct online feedback te geven. Feedbackpunten kunnen op de tijdlijn van de video worden opschreven en ik ontvang deze direct in mijn monteer omgeving.
Het staat echter standaard uit omdat ik heb gemerkt dat de meeste klanten het prettiger vinden om gewoon een mailtje te sturen met feedback punten.
12. Hoe geef ik het beste feedback?
Drie snelle tips om efficiënt feedback te geven op een video:
- Stuur de URL mee (ik produceer tientallen video’s en weet soms echt niet meer over welke versie we het hebben)
- Noteer de tijdcode in minuten en seconde
- Noteer je opmerking erbij
Meer info over het geven van feedback op een video vind je hier.
Dit waren de meest gestelde vragen over Vimeo. Heb je nog andere vragen over het gebruik van Vimeo? Laat het mij weten!
Hallo Erwin,
ik begrijp dat je video’s produceert. Kunnen we zo’n video ook met een wachtwoord ergens plaatsen (misschien op de eigen website) zo dat hij wel afgespeeld kan worden maar niet gedownload?
Het gaat hier over een cursus die we online willen aanbieden aan onze klanten.
Ja dat kan zeker. Op Vimeo kun je uitzetten dat iemand een video download (echter met de juiste technische kennis van het internet lukt het je wel om alsnog een film te downloaden of te capturen) en je kunt er een wachtwoord opzetten. Het is zelfs mogelijk om video’s te vertonen tegen betaling (wordt veel gebruikt voor cursussen).
Hallo Erwin,
Is er een functie in Vimeo waar je kan zien wie je filmpjes heeft bekeken?
Nee voor zover ik weet kan dat niet. Dat zou i.v.m. privacy ook niet zo prettig zijn.
Hallo, kan ik deel link van video aanpassen, wat persoonlijker maken dan een rij cijfers?
Ja dat is mogelijk. Kijk na het uploaden onder de Distribution tab, Discovery section, daar kun je zelf een url uitgang invullen.
Beste Erwin,
Als ik een abonnement neem op Vimeo en ik neem de PLUS dan loopt dat tot 5GB in de week en tot 250 GB in het jaar. Stel je voor dat ik een film heb die meer dan 5GB is, dan kan ik hem dus niet plaatsen bij Vimeo. Of bijvoorbeeld als ik een week niets post, want gebeurt er dan met die 5GB? Kortom is het echt 5GB per week of gaan ze uit van 250GB per jaar, wat in mijn ogen veel eerlijker en makkelijker zou zijn.
Als je een video gaat uploaden die groter is dan 5Gb gaat dat dus niet, helaas. Oplossing is om de video kleiner te maken, of te splitten naar meerdere afleveringen. Als je ‘tegoed’ over hebt na een week dan vervalt dat. Elke week start je weer opnieuw met 5Gb. Ik heb gemerkt dat bij Vimeo de nieuwe week start op donderdagochtend.
Hoi Erwin,
Als onze vimeo link gedeeld wordt op social is het dan nog mogelijk om de (toekomstige)kijker te verplichten zijn/haar gegevens eerst achter te laten alvorens hij/zij de video kan bekijken?
Gr. Ben
Nee, dat zit niet in Vimeo. Zoiets zou je zelf moeten bouwen.
Dag Erwin,
ik gebruik Vimeo al een tijdje (PRO-versie), en eerder lukte het me probleemloos om een bestaande video te vervangen door een nieuwe versie via de ‘replace’-button onderaan. Als ik daar nu op klik, kom ik wel in de volgende stap (keuze tussen cancel | replace), maar daarna gebeurt er niets meer als ik op replace klik. Normaal kun je dan eenvoudig het gewenste bestand op je computer selecteren. Heb jij enig idee wat er aan de hand kan zijn?
Dank voor het meedenken!
Henk
Geen idee eigenlijk. Wat je omschrijft is inderdaad de juiste manier om een video te vervangen. Je zou het eens in een andere browser kunnen proberen. Soms kan dat helpen.
Hi Erwin, is er ook een minimale grootte waaraan aan filmpje moet voldoen om te kunnen uploaden naar een betaalde Vimeo account? Ik heb net een zoom filmpje van meer dan 8 minuten gemaakt alleen Vimeo geeft aan dat dit niet groot genoeg is…
Een minimale bestandsgrootte is mij niet bekend. Let er op dat je wel het juiste video bestand gaat uploaden! (dus meestal een *.mov of *.mp4 bestand)
Ha Erwin,
Ik heb een vraag. Van een klant krijg ik een link naar een film om te bekijken. Met een wachtwoord erbij. Maar als ik erop klik, krijg ik een bericht van Vimeo dat de pagina niet bestaat of niet voor mij zichtbaar is. Wat kan ik doen? Het is een nogal privacy gevoelige organisatie en film. Kan het zijn dat ik een speciaal account moet hebben?
Bedankt voor je antwoord!
Aan de klant vragen of ze willen checken dat ze de juiste beveiligingsoptie hebben gekozen om jou toegang te geven tot de video met een wachtwoord. De beveiligingsopties zijn vrij simpel. Dit klinkt alsof ze de video gewoon op “only-me” hebben gezet o.i.d.
Dag Erwin,
Ik probeer het al de hele middag uit te vinden; hoe kan ik voorkomen dat een video die ik aan een cursist stuur, doorgestuurd wordt? Zelfs met een wachtwoord zag ik dat de cursist de link dan toch nog kan doorsturen. Ik heb een Pro try-out periode en wil zeker weten dat dat lukt voordat ik abonnement aanga. Dank je wel! Marjan
Is bijna niet te voorkomen. Een link, inclusief met wachtwoord, is snel doorgestuurd. Probeer de optie “Only people I choose” eens. Dan moet de ontvanger wel een account op Vimeo hebben. Maar dan nog kan iemand z’n account gegevens delen dus ook dit is niet waterdicht.
Hallo Erwin,
Ik post regelmatig een film op mijn Vimeo plus abbonement. De kwaliteit is echter altijd minder dan het origineel. Het origineel komt van een Gopro hero7 black gefilmd op 1920 met 50 fps. De film bewerk ik met OpenShot, ook met 1920/50fps. Daarna is de kwaliteit nog hetzelfde. Uploaden gebeurt op de volgende instellingen: mp4(h.264) HD 1080p 50fps (1920×1080). En bij afspelen op Vimeo is de kwaliteit dan wel minder.
Doe ik misschien iets verkeerd met het uploaden?
Bij voorbaat dank,
Michel Kerklaan.
Hoi Erwin,
Wij zijn bezig met webinars uitzenden en deze plaatsen wij vervolgens op vimeo. Daarvoor is een VOD page aangemaakt, maar deze pagina kan maar 1 trailer hebben en de video’s die op deze pagina staan zijn amper zichtbaar en staan ergens halverwege onder elkaar vermeld. Is het mogelijk om de VOD page anders in te richten, zo ja hoe? Of is het beter een pagina aan te maken per betaalde video?
Daarnaast vroeg ik mij af of er een manier is om mensen de video terug te laten kijken zonder dat zij een account hoeven aan te maken? Alvast bedankt!
Kun je van vimeo de video’s overzetten naar een ander platform?
Niet direct. Je kunt wel een video downloaden en deze vervolgens weer uploaden op een ander video platform. Denk wel aan de rechten (copyright) van een video!
Hi Erwin,
Voor een klant van mij heb ik via Vimeo de link op onze website gezet zodat de video daar te bekijken is. Echter als de video is afgelopen krijg je het scherm te zien: ‘Bekijk meer van..’
Dit is natuurlijk niet zo handig aangezien op dit kanaal video’s van onze andere klanten staan. Is dat uit te zetten?
Je kunt in de back-end van Vimeo opties kiezen voor het einde van een video. Bijvoorbeeld een end screen (zie advanced > interaction tools > eind screen). Heb dat zelf nooit uitgeprobeerd maar wellicht kun je daar eens mee experimenteren?