computer scherm

De meest gestelde vragen over Vimeo

Vimeo is het platform waarmee ik video’s deel met klanten. Vimeo wordt door veel professionals gebruikt.

Elke week krijg ik dezelfde vragen over het gebruik van Vimeo. Daarom deze post met de meest gestelde vragen en antwoorden!

1. Voor ik de video bekijk zie ik een plaatje/afbeelding die ik niet mooi vind (of die niet klopt). Zit dat in de video?

Nee dat zit niet in de video.

Voor je een video start zie je een afbeelding (posterframe, thumbnail). Deze afbeelding is een willekeurig frame uit de video en wordt door Vimeo zelf automatisch gekozen, de allereerste keer dat de video wordt geupload.

Deze afbeelding zit niet in je video ingebakken! Dit is alleen zichtbaar op Vimeo.

Als je de video gaat downloaden dan is het plaatje verdwenen. Als je de video vervolgens gaat uploaden naar een andere video platform (bijvoorbeeld YouTube) kun je zelf een geschikte (betere) afbeelding kiezen.

Uiteraard kan ik op verzoek een andere afbeelding plaatsen op Vimeo. Dat moet dan voor elke video, per keer handmatig ingesteld worden. Het is niet veel werk om aan te passen maar wordt wel doorberekend in de montage uren voor de video. En dat is zonde van de tijd want het plaatje is alleen maar zichtbaar op de Vimeo link.

Maar wil je een andere afbeelding? Laat het gerust weten en dan kan ik het voor je instellen.

2. Het geluid klinkt matig of het beeld is slecht, wat is er aan de hand?

Dat ligt meestal niet aan de video maar aan het afspelen. Want je kunt er verzekerd van zijn dat video’s de studio verlaten in uitmuntende kwaliteit!

Controleer allereerst of je de video wel op de hoogste kwaliteit bekijkt. Rechtsonder in de videoplayer kun je de afspeelkwaliteit kiezen, kies voor HD. Andere afspeelkwaliteiten zijn zwaar gecomprimeerd en niet mooi.

Check ook waar je de video op bekijkt: sommige devices hebben helaas slechte speakers. Dan gaat het geluid nooit mooi klinken.

4. Er is geen hoge resolutie video te bekijken

Ik upload altijd het masterbestand in full HD. En meteen daarna stuur ik je een mail om te laten weten dat de video klaar staat.

Vimeo gaat vervolgens automatisch aan de slag om op de achtergrond extra versies te maken op verschillende resoluties en kwaliteitsniveau’s.

Kijkers met een langzame internetverbinding of een mobiele verbinding krijgen een lagere resolutie te zien. Hoe beter je verbinding hoe hoger de resolutie die je voorgeschoteld krijgt.

Vimeo begint met het maken van de laagste resoluties. Het kan dan enkele minuten tot soms zelfs een uur duren voor ook de hoge resoluties beschikbaar zijn.

De oplossing is eenvoudig: wacht een paar minuten tot Vimeo klaar is.

5. Hoe kan ik een video downloaden?

Onder de video zit een grote knop ‘Download’. Klik daarop en je kunt de video downloaden in meerdere resoluties.

De versie ‘Original’ is het master-bestand. Die moet je hebben.

6. De video is zo donker, kan daar nog iets aan gedaan worden?

Weet je zeker dat de video donker is of ligt het misschien aan je computerscherm?

Voordat een video hier de deur uit gaat wordt deze gecontroleerd en worden alle beelden met kleurcorrectie op de juiste belichting gebracht. Ik gebruik waveform analyse software en gecalibreerde schermen om kleuren en helderheid op gangbare waardes te krijgen (rec709).

Uiteraard maak ik een video graag lichter voor je, maar realiseer je dat andere kijkers op een ander scherm dan ineens een heel fel beeld krijgen!

7. Kan iedereen de video bekijken? Wat betekent ‘private’?

Standaard zet ik elke video op ‘private’. Dat betekent dat alleen mensen die de link hebben, de video kunnen bekijken. Als je de link deelt met collega’s dan kunnen zij de video ook bekijken.

8. Kan er een wachtwoord op een video?

Video’s kunnen voorzien worden van een wachtwoord als extra beveiliging om ongewenst bekijken te voorkomen.

Dit staat standaard niet ingeschakeld. Geef het bij mij aan als een video met een wachtwoord beveiligd moet worden.

9. Kan ik een video op Vimeo delen met de rest van de wereld?

Van mij mag het. Maar bedenk wel dat dit Vimeo kanaal van de video producent is, met mijn persoonlijke branding. Het lijkt me dat je video’s liever deelt vanuit het YouTube-kanaal of social media kanalen die echt van jullie bedrijf zijn.

10. Hoe lang blijft een video beschikbaar?

In principe blijft een video voor altijd op Vimeo staan (en op ‘private’). Ik verwijder geen video’s. Dus ook een jaar later kun je, mits je de link nog hebt, de video opnieuw bekijken en opnieuw downloaden.

11. Heeft Vimeo ingebouwde feedback functionaliteit?

Ja, dat heeft Vimeo. Er is een heel mooi systeem om direct online feedback te geven. Feedbackpunten kunnen op de tijdlijn van de video worden opschreven en ik ontvang deze direct in mijn monteer omgeving.

Het staat echter standaard uit omdat ik heb gemerkt dat de meeste klanten het prettiger vinden om gewoon een mailtje te sturen met feedback punten.

12. Hoe geef ik het beste feedback?

Drie snelle tips om efficiënt feedback te geven op een video:

  • Stuur de URL mee (ik produceer tientallen video’s en weet soms echt niet meer over welke versie we het hebben)
  • Noteer de tijdcode in minuten en seconde
  • Noteer je opmerking erbij

Meer info over het geven van feedback op een video vind je hier.

13. Op het einde zie ik suggesties om andere video’s te bekijken

Dat zit niet in de video. De video is dan al helemaal afgespeeld. Het is een functie van Vimeo, daar doe ik verder niets aan. Elke videoplatform zal na het bekijken van een video suggesties doen om andere video’s te bekijken.

Dit waren de meest gestelde vragen over Vimeo. Heb je nog andere vragen over het gebruik van Vimeo? Laat het mij weten!

28 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *