Monitor close up tijdens monteren

24 tips om beter video te monteren

Het monteren van video is echt een kunst. De complexiteit wordt onderschat.

Tijdens het monteren van een video balanceer je met tientallen fragmenten, clips, geluid, kleur en effecten. En daarmee moet je dan een interessant verhaal kunnen construeren. Dat valt niet altijd mee!

Daarom geef ik je 24 eenvoudige tips om beter te gaan monteren.

Ik monteer mijn eigen producties. Daar gaat veel tijd in zitten: je kunt per werkdag ongeveer 3 minuten video monteren. Je moet met heel veel details rekening houden. maar het is echt een grote beloning als na een aantal uren hard werken een prachtige video tevoorschijn komt.

Mijn video montage set

Mijn thuis studio waar ik producties monteer

Ken je software

Het is een open deur. Maar het gebeurt toch heel vaak dat men de montage software onvoldoende kent. Dan gaat het monteren ook niet goed lukken. Lees een boek of doe een onlinecursus. Je moet kunnen lezen en schrijven met de software.

Zorg dat je elk video format aankunt

Je werkt tijdens het monteren vaak met videomateriaal van je eigen camera. Maar er kan ook materiaal aangeleverd zijn van andere type camera’s, in andere formats of gedownload van het internet. Denk ook aan foto’s en animaties. Het is handig als je van al die bronnen weet hoe je het kunt gebruiken en hoe je het importeert in je montage software.

HD of 4K

Monteer in de resolutie waarin de video afgeleverd moet worden. Bijvoorbeeld HD of 4K. Maar tegenwoordig kan dat ook zijn een vierkant formaat of 5:4 voor social media.

Kill your beauties

Je moet in staat zijn om de allermooiste shots te deleten als dat nodig is voor de film. Wat jij mooi vind kan heel verschillend zijn van wat een kijker vindt. Elk shot dat je in je video monteert moet een functie hebben. Het moet passen bij het verhaal. En dat is belangrijker dan wat je zelf van een shot vindt. Ook al heb je uren aan een paar seconde beeldmateriaal gewerkt: als het niet past moet je in staat zijn om het niet te gebruiken.

Snij op de beweging

Een beweging in het beeld is een uitstekend moment om te snijden naar een volgend beeld. Denk aan een auto die voorbijrijdt, een persoon die een stap zet of een beweging maakt, of een deur die openzwaait. Dat zijn prima momenten om te snijden. Een beeldlas tijdens een beweging valt minder op en komt natuurlijker over.

Lengte van de shots

Video monteren op premiereHoe lang mag een shot zijn? Voor een snelle en flitsende video mag dat héél kort zijn. Dan zijn beelden van 1 tot 2 seconde heel normaal. Soms gebruik ik wel eens beelden die slechts een paar frames zichtbaar zijn. Meestal duurt een shot 2 tot 4 seconde. Voor een rustige montage in een langere film zijn de shots ook langer: dan is 4 tot 8 seconde uitstekend.

Laat zien wat je wilt zien

Gebruik je shots op een slimme manier om de boodschap over te brengen. Al was een zaaltje met toehoorders slechts voor de helft gevuld: ik laat de voorste 2 rijen in close-up zien waar mensen aandachtig zitten te luisteren. Het effect is dat kijkers denken: “goh, daar zitten veel mensen!”. Als er gesproken wordt van ‘vervelende verkeerslichten’ dan laat ik een rood stoplicht zien, remlichten van een auto en fietsers die ongeduldig staan te wachten. Zo versterk je wat er gezegd wordt.

Focuspunt

Let er eens op waar de aandacht van je oog is bij een bepaald shot. Kijk je naar links, rechts, boven of onder? Als je nu een beeldovergang maakt naar een volgend shot, kies het dan zo uit dat je oog op dezelfde plek kan blijven focussen. Dat levert een hele mooie overgang op.

Passen shots bij elkaar

Beelden mogen bij elkaar passen qua kleur, motief, onderwerp of sfeer. Als de beelden bij elkaar passen wordt de montage logischer.

Afwisselen

Probeer af te wisselen tussen wide-shots en close-up shots. Tijdens het filmen moet je hier al rekening mee houden: je laat een scene zien in wide, en daarna volgen close-ups van de actie.

Digitaal zoomen

Heb je een geïnterviewde persoon een aantal seconde in beeld? Probeer dan eens een digitale zoom. Door in een paar seconde ±6% in te zoomen bereik je een leuk dynamisch effect.

Een harde beeldlas of een fade

Iphone tijdens een concertMeestal gebruik je de harde beeldovergangen: in één keer naar de volgende clip. Slechts in weinig gevallen is het interessant om een fade overgang te gebruiken. Dat doe je als de montage heel langzaam is en je er tijd voor hebt, of als je naar een hele andere scene overschakelt (bijvoorbeeld als je gaat snijden naar de volgende ochtend of een andere filmlocatie).

Transities en wipes algemeen

Doe rustig aan met transities en wipes. Het zijn effecten die doorgaans erg opvallen. Probeer eerst je montage te maken met ‘eenvoudige’ beeldovergangen en als je film later nog ‘opgeleukt’ moet worden kun je transities inzetten. Transities en wipes worden vaak volop gebruikt door beginnende videohobbyisten.

Effecten

En dat geld ook voor effecten: gebruik ze zo weinig mogelijk. Ze vallen erg op en voor je het weet voelt het amateuristisch. Als je effecten gebuikt, ga ze dan pas toevoegen als de montage van je film gereed is.

Op de tekst of op muziek

Ik monteer bijna altijd op het ritme van tekst of muziek. Bij tekst gebruik je de frasering van zinnen en zinsdelen om op te snijden en bij muziek gebruik je de tel, de maatdelen of muzikale motieven om op te snijden. Ook als je video helemaal geen tekst of muziek bevat is het monteren op een imaginair ritme een goed idee.

J-cut en l-cut

Gebruik lekker vaak de j-cuts en l-cuts. Werkt altijd! Google er even op als je niet weet wat dit is.

De assen

Bij het monteren van een video moet je er natuurlijk goed op letten dat je actie niet ‘over de as’ gaat. Ook over dit onderwerp is heel veel info te vinden via Google.

Blokjes

Deel je video op in blokjes: eerst een stukje informatie, dan een stukje ontspanning, daarna een stukje interview etcetera. Blokjes duren tussen de 15 en 25 seconde.  Al snel heb je een schakelketting van blokjes en dat is een goede basis voor je montage.

Lower 3rd

Geef mensen een naam. En dat doe je met een naambalkje (lower 3rd) dat ongeveer 4 tot 6 seconden lang in beeld blijft staan. Bij een voxpop (een aaneenschakeling van korte publieksreacties) voeg je doorgaans geen naambalkjes toe.

Graphics

Monitor close up tijdens monterenProbeer zelf alle graphics en teksten te maken. Laat de standaard ingebouwde templates van een montagetool met rust. Inmiddels kan iedereen het herkennen als je met iMovie een standaard lay-out hebt gebruik.

Bekijk eens zonder geluid

Bekijk een montage eens zonder geluid. Je zult een hele andere video zien als je niet afgeleid wordt door het geluid. Kleine montage problemen en fouten kun je dan direct waarnemen. Ook kun je heel goed letten op het ritme van de montage

Geluid

Besteed extra tijd om het geluid van je video te optimaliseren. Bewerk interviews, gebruik compressie en normalizen doe je op 0db voor web. Mix de muziek op het juiste niveau: in tussenstukjes naar -6dB en als achtergrond ongeveer-24dB. Beluister je video een keer op speakers maar zeker ook met een koptelefoon.

Color correction

Color correction is bedoeld om fouten en onvolkomenheden in kleur en belichting te corrigeren. Doe een tutorial en oefen hiermee.

Grading

Met grading ga je de sfeer van beelden veranderen door te spelen met kleur, contrast of intensiteit. Dat doe je met digitale filters, kleurenwielen, aangepaste curves etcetera. Elke montagesoftware heeft wel een scala aan tools ter beschikking om dit te kunnen doen.

Heb je zelf nog goede sugesties? Voeg ze toe in de reacties hieronder.

Meer vragen? Neem dan even contact met mij op. Ook als je wat hulp nodig hebt bij een montage. Ik help je graag.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *