FS7

15 tips om aan meer kijkers te komen

Je nieuwe bedrijfsvideo is gereed. Gefeliciteerd! Mooie beelden, goed verhaal, fijn om naar te kijken. Nu snel uploaden naar YouTube om hem aan de wereld te laten zien.

En na een week komt de ontgoocheling: maar 10 mensen hebben de video gezien. Wat is er aan de hand? Wat nu te doen?

Ja, zo werkt dat in de praktijk. Niet elke video gaat onmiddellijk viraal of heeft de potentie van de nieuwe clip van Shakira. Veel bedrijfsvideo’s gaan over ‘niche’ onderwerpen en hebben simpelweg geen groot bereik. En daarbovenop komt nog eens dat er tegenwoordig zo onvoorstelbaar veel videocontent geproduceerd wordt, dat het onmogelijk lijkt om nog op te vallen.

Maar je kunt er wat aan doen. Er zijn een aantal uitstekende tips om je video beter onder de aandacht te brengen. Je kunt zèlf je video promoten op verschillende manieren en je kunt ook (betaalde) video reclame inzetten zoals video adwords.

Het gaat uiteindelijk om het trekken van zoveel mogelijk kijkers. Dat is niet een doel op zich maar wel heel belangrijk: hoe meer kijkers, hoe relevanter jouw video kennelijk is, hoe meer interactie er is met kijkers, hoe vaker deze getoond wordt in zoekresultaten en hoe meer kijkers je weer trekt! Een zelfversterkend effect. En tussen al die kijkers zit de doelgroep die je wilt bereiken.

Uploaden naar YouTube inclusief informatie

Het belangrijkste eerst: je hebt je video geupload naar YouTube. Vergeet dan vooral niet de volgende onderdelen zo volledig mogelijk in te vullen:

  • Een duidelijke en catchy titel,
  • Een uitgebreide omschrijving van de video, inclusief hyperlinks (description),
  • Zoveel mogelijk trefwooden (tags) toevoegen,
  • Een treffende en catchy afbeelding (custom thumbnail),
  • Andere info toevoegen zoals categorie, datum en locatie van de video,
  • Gebruik tools zoals de Channel Ad, Featured Content, Playlists etc.
  • Richt je YouTube kanaal netjes in met omschrijvingen, afbeelding, playlists etc.

Toevoegen ondertiteling

Op YouTube kun je een SBV ondertitelingbestand toevoegen aan je video. Niet alleen kunnen kijkers dan ondertiteling aan/uit zetten, de tekst van de video wordt nu ook geïndexeerd door Google, handig voor de SEO. De videoproducent kan een SBV-bestand voor je maken.

Andere videosites

Je kunt overwegen om je video naast YouTube ook op andere videoplatformen te posten zoals Vimeo, Dailymotion en Facebook.

Social Media

Een inkoppertje: deel de video veel en vaak op Social Media. Facebook, Reddit, Pinterest, Google+, Twitter en vergeet vooral niet LinkedIn waar je prima video’s op kunt delen. Deel de video op alle social media platformen waar je actief bent. Deel hem over een maand nog een keer voor wie het niet gezien heeft!

En nog belangrijker: vraag al je collega’s om hetzelfde te doen!

Betaalde post

Als je een post met een video hebt geplaatst op een social media kun je deze betaald promoten. Dit is niet heel duur en je kunt vrij precies je doelgroep instellen. Voor enkele tientjes kun je redelijk wat extra kijkers bereiken.

Maak teasers

Maak korte versies van je film van ongeveer 10 ~ 20 seconde. Hierin een korte kernachtige quote, statement of enkele mooie shots. Deze korte video’s kun je inzetten op social media, gelinkt aan je website of de volledige video. Handig voor Instagram of de Facebook tijdlijn. De videoproducent kan je helpen met het leveren van ingekorte, aangepaste versies.

Profiel

Voeg de video toe aan al je social media profielen. Bijvoorbeeld op LinkedIn kun je een video toevoegen aan je persoonlijke- of bedrijfsprofiel.

Nieuwsbericht en blog

Maak een nieuwsbericht op je website en kondig de video aan. Of vertel over de video in je blog. Laat anderen in hun blog ook naar de video linken.

Homepage

Zet je video op een prominente plek op je homepage of website. Bijkomend voordeel is dat bezoekers langer op de pagina blijven als ze de video gaan kijken.

E-mail signature

De link naar je video kun je in de e-mail signature van je medewerkers zetten. Dat levert meteen een paar bezoekers op.

Nieuwsbrieven

Stuur je nieuwsbrieven? Neem dan de video embedded op in je nieuwsbrief. En omdat niet iedereen elke nieuwsbrief uitvoerig leest kun je in de volgende nieuwsbrief de video zonder probleem nog een keer promoten.

Forums

Post de nieuwe video op forums waar je lid bent en die iets te maken hebben met het onderwerp van de video.

Video Adwords

Misschien wel de beste tip: maak reclame via video Adwords van Google. Hiermee kun je je video plaatsen als ‘promoted video’. Het bereik is enorm, het is zeer effectief en de kosten zijn laag. De kosten per click (iemand die daadwerkelijk de video heeft bekeken voor minimaal 30 seconde) zijn maar een paar cent (wisselend tussen 4 cnt en 8 cnt).

Interactie

Zorg voor interactie. Sta comments toe op je video en reageer zelf ook. Maak video’s over controversiële onderwerpen of waar meningen over verschillen. Het levert meer verkeer op.

QR-codes

Speciaal voor print: maak QR-codes die direct naar je video linken. Deze kun je op een pdf, flyer, poster etc. plaatsen.

Video marketing bedrijven

Maak gebruik van een video marketing bedrijf. Dit zijn betaalde diensten die jouw video onder de aandacht brengen op heel veel verschillende websites, in streams, en bij consumenten etc. Een voorbeeld is Virool. Voor sommige video’s kan dit zeer goed werken. Je moet wel met een budget van enkele duizenden euro’s komen. Dit wordt veel gebruikt door de muziekindustrie. Dan weet je nu ook waarom de clip van Shakira een paar miljoen hits heeft 😉

Scroll naar boven